Az év vége felé sokunkat kerülget a kiégés és a túlterheltség érzése. Egy keményen átdolgozott, áttanult év után ez érthető is. Szóval ne lepődj meg, ha hasonlót érzel. Arra viszont figyelj, hogy tényleg pihenj az ünnepek alatt, egyébként januárban csak rosszabb lesz a helyzet. De hogyan legyen hatékony a pihenés?

Tudatosan kezeljük és osszuk be az időnket és a programjainkat!

Hogy az ünnepek alatt is kellően produktívak legyünk, célszerű megfelelően szervezni a rendelkezésre álló időnket. A hétköznapi szokásainkból ne engedjünk sokat. Keljünk időben, és tervezzünk! Ha így teszel, még ebben a kaotikusnak tűnő időszakban is tudsz majd előrejutni és valami újat tanulni. Ráadásul így nem kell az ünnep élvezetéről se lemondani.

Figyeljünk a saját időnkre is!

Tény, hogy ebben az időszakban minden meg fog történni, ami kizökkenthet a megszokott ritmusodból. Biztos, hogy rengeteg olyan program lesz, amiben nem akarsz majd részt venni, mert időpazarlásnak érzed… De ettől még kell áldoznod az énidődre. Próbálj meg alkalmazkodni! Kelj mondjuk korábban, hogy tudj futni kicsit. Minden a jó szervezésen múlik. A magadra szánt időből pedig ne engedj, hiszen csak akkor tudsz igazán feltöltődni, ha olyannal is foglalkozol, ami kikapcsol.

Helyezd előre a minőséget a mennyiség helyett!

Sokszor fordul elő a munkában és a suliban is, hogy valamit azonnal kell megcsinálni. A gyors munka viszont ritkán jelent minőséget, és persze az általa kiváltott érzés sem éppen pozitív. Ugyanez a helyzet a szabadidővel. Ha valamit csinálsz, éld meg, amennyire csak lehet! Az “ide szaladok, oda szaladok programoknak” nincs értelme. Csak még több feszültséget szülnek az ilyen helyzetek.

Legyél realista!

Nem számít, mit tervezel, valószínű, hogy nem tudod majd száz százalékosan végigvinni. Ez az időszak már csak ilyen. De ne feledd, ez nem probléma! Tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy kimaxold ezt az időszakot!

Jó kikapcsolódást az ünnepekre!

Kapcsolódó bejegyzésünk itt:

Használd ki okosan a téli szünetet!