Válassz a beállítottságodnak megfelelő képzést. Majd térképezd fel, milyen ponthatárokkal lehetett az idén bekerülni az ennek megfelelő iskolákba, szakokra. Ha ezzel tisztában vagy, tudni fogod, milyen tantárgyakra kell koncentrálnod az átlagnál nagyobb erőbedobással ebben a tanévben. De talán a legfontosabb az, hogy ne elkapkodott döntést hozz. Lényeges, hogy vedd sorra a lehetőségeket, és megalapozottan válassz.

Azaz ne csak a számításba jöhető egyetemeket nézd meg, hanem gondold kicsit tovább a dolgot.

Számít az is, hogy milyen elhelyezkedési és fejlődési lehetőségek várnak rád, ha az adott szakmában szerzel diplomát. Például ha az ELTE szombathelyi gépészmérnök szakára jössz tanulni, biztos lehetsz abban, hogy nagy nevű, nemzetközi vállalatoknál kapsz álláslehetőséget.

Az egyetem ugyanis helyi nagyvállalatokkal együttműködve oktat. Nagy szerepet szánva a gyakorlati képzésnek.

No, de visszatérve arra, hogy mit célszerű még feltérképezni, nézd meg azt is, milyen vállalatoknál kapnak állást az egyetemről kikerülő korábbi hallgatók. Ebből tudsz következtetni a képzés minőségére. Nézz utána, hogyan cseng a szakmában az egyetem neve.

Nézd meg azt is, hogy az adott városban, ahol a kiszemelt egyetem található, milyen plusz lehetőségek várnak, és mennyibe kerül az élet. Mennyi idő alatt érhetsz oda a jelenlegi lakóhelyedről. De nézd meg azt is, milyen a diákélet az adott városban. Ezeket vesd össze azzal, mit kínál az egyetem.

Maradva a szombathelyi példánál: itt például a hallgatóknak már az egyetemi évek alatt havonta jár vállalati juttatás. Ez azért elég motiváló… Ahogy az is, hogy meglehetősen könnyű idejutni, akár autóval, akár vonattal két-három óra a főváros távolsága. Nem mellesleg, itt viszonylag olcsó az élet. Az átlag albérlet árak például 60-70 ezer forint körül alakulnak. Ami akár fedezhető is a havi hallgatói juttatásból.

Szóval ha műszaki beállítottságú vagy, az ELTE szombathelyi gépészmérnök szak jó választás lehet. Ha többet tudnál meg erről, klikk ide. A Szombathelyigépész.hu oldalon még rengeteg infót találsz.