A siker az esetek többségében szubjektív – mindenkinek mást jelent. Mégis  vannak olyan alapvető skillek, amik hiányában kicsi az esélyed arra, hogy igazán sikeres legyél.

Kíváncsi vagy ezekre?

A siker eléréséhez a komoly szaktudás mellett számos “soft skill-re” van szükséged. Ami nem jelent mást, mint olyan kompetenciákat, amiknek a segítségével jobb csapatjátékos, kreatívabb és hatékonyabb személyiség leszel.

Hogy megfelelően bemutassuk neked ezeket a tulajdonságokat, adunk egy kis kontrasztot. Megmutatjuk, hogy az egyes pozitív skilleknek mik az ellentétei. Ezzel az összehasonlítással ugyanis kellő képet kapsz arról, hogy mi választja el a sikeres személyiséget a sikertelentől.

Adj elismerést, ne csak kritikát!

Kritizálni könnyű, rosszul kritizálni még könnyebb. Ha kritikát kell megfogalmaznod, ne legyen az sarkalatos. Figyelj rá, hogy ne csak a negatívumokat, hanem a pozitívumokat is megfogalmazd! Sose kritizáljunk valós ok nélkül.

Elismerést adni ugyanolyan könnyű, mint kritikát megfogalmazni, csak az valamiért ritkábban szokás. Pedig szinte bármikor adható elismerés, legyen akármilyen elenyésző is annak a tárgya. Figyeljünk a környezetünkben ténykedőkre, és ismerjük el az erényeiket!

Ezzel egyébként az énmárkád épül, ami a siker egyik alapja. 

Folyamatosan tanuljunk!

Ne feledd, hogy nem tudsz mindent. Legyen bármilyen szakterületed, sosem lesz olyan pillanat az életedben, amikor mindent tudsz róla. Napjainkban minden terület szinte követhetetlenül gyorsabban fejlődik, ezért elengedhetetlen az állandó tanulás. Képezzük magunkat folyamatosan. Keressük meg a számunkra megfelelő forrásanyagokat, és találjunk időt azok tanulmányozására.

Ha nem törekedsz a fejlődésre, hiába várod a sikert. Ahogy akkor is, ha másoknak azt mutatod, hogy Te mindent tudsz.

A kudarcainkat vállaljuk fel!

Hibáztunk? Ne mutogassunk másra! Vállaljuk tetteink és döntéseink következményeit, hiszen csak így élhetünk megfelelően felelősségteljes életet. Mindez a munka világában ugyanúgy érvényes, mint az élet bármely területén.

Attól még, hogy megélünk kudarcokat, lehetünk sikeresek. Sőt, aki a hibákból tanul, az nagyobb eséllyel lesz sikeres.

A változás visz minket előre

A sikertelen emberek nem szeretik a változást. Élvezik a komfortzónájuk által nyújtott biztonságot, és nagyon nehezen vagy egyáltalán nem képesek kiszakadni abból. Nem könnyű belátni, hogy így nem érhetünk el semmit. A változás jó, a változás mozgat ki minket az álló helyzetből, az visz előre. Egy külön tanulmányt érne meg, hogy miért tartanak annyira az emberek a változástól, azonban egy biztos, mint mindent, úgy ezt is lehet tanulni. Gyakoroljunk, lépjünk ki minél többet a kényelmesből!

Mások sikere, a te sikered

Ez a klasszikus pont sokaknak ismerős lehet, ha máshonnan nem, valamelyik amerikai filmből, sorozatból biztosan. Karrieristaként könnyen nézhetünk át más embereken a feljebb jutás reményében, sőt akarhatjuk azok bukását. Hogy mire jó ez? Az égvilágon semmire. Miért ne lehetne, hogy másokat sikerhez segítsünk? Egy megfelelő emberi kapcsolatban minimális az önzés. Azt szeretnénk, hogy a másiknak is menjen a szekér. Cselekedjünk is így!

Így valószínüleg a mi sikerünk sem marad el.

A leírtak pedig nem csak akkor hasznosíthatók, ha már dolgozol. Az iskolás évek alatt is jól jöhet, ha tisztában vagyunk a siker eléréshez szükséges alapvető skillekre.


Legyél sikeres Te is! Tedd meg ehhez az első lépést! Felvételizz az ELTE gépészmérnök képzésére! Ha itt tanulsz, nemzetközi nagyvállalatoknál szerezhetsz tapasztalatot, gyakorlati tudást, ami azért nagyban hozzájárul a sikeres karrierhez. Tudj meg többet itt!