A Szombathelyen működő autóipari cégek teljesítménye mára meghaladja a győri Audiét. Ami – ha jobban belegondolunk – eléggé fontos információ a pályaválasztás előtt álló leendő mérnököknek.

Ahogy az is, hogy Vas megyében az utóbbi időben végbement ipari fejlesztéseknek hála, jelentősen megnövekedett a gépészmérnök szakemberek iránti igény. Azaz a piac szükségessé tette, hogy elinduljon Szombathelyen is a gépészmérnök képzés.

Vagyis…

Ez azt jelenti, hogy az ide felvételt nyert hallgatók a diploma megszerzése után egyből munkát is kapnak. Ami azért elég lényeges szempont a pályaválasztás előtt.

Egyebek mellett erről is beszélt az autopro.hu-nak dr. Németh István, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese.

Hozzátéve azt: igaz, Szombathelyen nem egy olyan “óriás cég” van jelen, mint Győrben az Audi, de itt is vannak olyan “nevek”, mint az Opel, az LuK vagy a TDK Epcos.

Szóval lehetőség van. Talán még több is, mint máshol. Ezt már mi fűzzük hozzá.

Az Autopro.hu cikkében egyébként az is olvasható, hogy miért lett a szombathelyi egyetemi központ ELTE kampusz. Kiderült, hogy a szombathelyi intézmény és az ELTE céljai nagyon is egybevágnak mind a informatikus képzés, mind a sport- és egészség, illetve a műszaki képzés területén. Szóval adta magát a helyzet, így aki most diplomázik Szombathelyen, már ELTE diplomát kap.

“Nem Győrrel akarunk versenyezni, úgy gondolom, Győrnek megvan a saját régiója, mi a Nyugat-Pannon térséget szeretnénk jobbá tenni, fejleszteni, kiszolgálni az itteni gazdasági szereplőket.“

Ezt mondja Németh István.

Az ELTE név, a képzésben résztvevő nagyvállalatok és a bővített oktatói csapat pedig mind-mind garanciát jelentenek arra, hogy az itt megszerzett tudás nagyon is sokat ér a piacon – legalábbis mi, a HelloMérnök blog szerkesztői így látjuk.

De kik tanítanak most az ELTE gépészmérnök szakán?

Erre a kérdésre Németh István így válaszolt:

Magyarország egyik kiaknázatlan kincse az a szürkeállomány, amely külföldre távozott. Magam is 12 évet az Amerikai Egyesült Államokban töltöttem, ott is PhD-ztem. Ezeket az embereket kellett hazahozni. És ha megnézi, akkor a mi oktatóink a világ minden részéről tértek haza, Gentből, Angliából, Kanadából jöttek, és nem a környező intézményekből csábítottuk el őket.

Jól hangzik, igaz?

Ez egy újabb garancia lehet arra, hogy nemzetközileg is elismert tudással gazdagodik az, aki Szombathelyen tanul – olvasható ki a cikkből.


Szerintünk ezek jó érvek, szóval érdemes feltérképezni a szombathelyi lehetőséget. Plusz arról is tájékozódni, hogy milyen extra juttatások járnak az egyetemre felvett hallgatóknak. Igen, jól olvastad: havi fix jövedelmet kapnak az ELTE-s duális gépészmérnök tanulók. Erről részletek itt.


Az előjelentkezést pedig itt kell leadnod. Kattints, nehogy lemaradj!