Mekkora gépészmérnöki fizetésre számítanak a pályakezdők és mekkora a tényleges bér? Mindkettőt megnéztük.

Előbbiről infókat az Origo.hu egyik cikkében találtunk. A portál újságírója ugyanis a februári Educatio oktatási szakkiállításon kérdezte a témáról a fiatalokat. Ahogy a bejegyzésből is kiderült, a jelentkezési statisztikák alapján a gépészmérnök az egyik legnépszerűbb szak.

Amiben valószínűleg nagy szerepe van az elérhető, nem kevés fizetésnek is. A fiatalok szerint a nettó kezdő bér 200-220 ezer forint is lehet. De a fejlettebb régiókban ennél magasabb összeget is valószínűnek tartanak. És nem is tévednek nagyot. Legalábbis a Vas megyei átlagos gépészmérnöki fizetéseket nézve. Itt a bér ugyanis 426 ezer 800 forint körül alakul. Igaz, ez bruttó összeg, de még “nettósítva” is magasabb a fizetés a fiatalok által elvártnál. Az adatokat egyébként a Fizetések.hu oldal közölte, ahol az is látszik, hogy Vas megyében a legjobban fizetett szakmák egyike gépészmérnöki. Egészen pontosan a kilencedik helyen szerepel. És miért pont Vas megyei adatokat néztünk? Egyrészt azért, mert a HelloMérnök blog az ELTE szombathelyi gépészmérnök képzéséhez kapcsolódó felület. Másrészt pedig azért, mert itt olyan duális gépészmérnök oktatás zajlik, ami lehetővé teszi, hogy a pályakezdők az egyetemi évek után egyből akár valamelyik helyi nagyvállalatnál helyezkedjenek el. A tanulmányok alatt ugyanis olyan gyakorlati tudásra tesznek szert a diákok – szintén helyi cégeknél -, ami egyből hasznosítható a piacon.

Szóval aki Szombathelyen tanul gépészmérnöknek (részletekért klikk), nem csak biztos állásra számíthat, hanem jó fizetésre is.