Bizonyára Te is megtapasztaltad, hogy az iskolában nem lehet mindet megtanulni, amire a munkahelyen szükség van. Ezért olyan fontos, hogy egy felsőfokú szak gyakorlatorientált legyen. Olyan, mint az ELTE szombathelyi gépészmérnök képzése is. De még az se biztos, hogy elég a jó suli és a nagyvállalati gyakorlat.

Az elméleti tudás és a gyakorlatban szerzett jártasság csak egy dolog.

Akkor lesz ugyanis igazán versenyképes a tudásod, ha az alap képességekben is folyamatosan fejlődsz. Előbbi kettőben az ELTE-re számíthatsz, a skillek elsajátításához viszont neked kell aktivizálni magadat. Mondjuk online kurzusok segítségével.

De mit és hol tanulhatunk meg a neten?

Erre az a válasz, hogy szinte bármi megtanulható online, de ehhez szükség van angol nyelvtudásra.

Ha ez megvan, fejlesztheted a jártasságodat például Office programokban (Word, Excel, PowerPoin). Amire bizony mérnökként nagy szükséged lesz. Ehhez a Lynda.com oldalon sok oktató anyagot találsz.

Aztán ott van a fent már említett nyelvtanulás. Idegennyelv tudás nélkül ma már nem sokra mész. Gépészmérnökként a német alap, de az angol legalább ennyire fontos. Ha nyelvet tanulnál, akkor az egyik legjobb megoldás a Duolingo, ahol angolt, németet, franciát és holland nyelvet is tanulhatsz.

Aztán tanulj meg hallgatni is. Kicsit furán hangzik, de ezt is oktatják. Ha csapatban fogsz dolgozni – gépészmérnökként ez így lesz -, meg kell tanulnod meghallgatni másokat. Ehhez oktató anyagot a Bigthink-en találsz.

De ott van még a nyilvános beszéd is. Mivel napi szinten kell kommunikálnunk a munkánk során – hatékonyan! -, nem árt tudni a “trükköket”. Hogy ne legyél zavarban a nyilvános beszélgetéskor, készülj fel és fejleszd ezt a képességedet is. Ehhez segítség a Coursera-n.

Szintén jól jöhet egy mérnöknek, ha profin kezeli a projekteket. A menedzselés képességének elsajátításában a pmi.org anyaga segít

Végül: tanulj meg vezetőként is gondolkodni! Előbb utóbb ugyanis erre is szükség lesz. Reméljük előbb 🙂 De ha még nem vagy vezető, akkor is jól jöhet, ha más szemszögből is tudod szemlélni az adott feladatot. A vezetői képességek tökéletesítésében erről az oldalról szerezhetsz tippeket

Ha pedig egészen más skillek is érdekelnek, vagy teljesen új ágazatba tanulnál bele, kattints az Udemy-re. Erről az oldalról már korábban is írtunk. Ha ezt a bejegyzést elolvasnád, klikk ide!