Csalódás mindenkit ér. Van, hogy egy projekt nem úgy sikerül, ahogy mi azt elterveztük. És az is előfordul, hogy egy szimpla hétköznapi szituáció miatt érezzük rosszul magunkat. Ezer ilyen körülmény van az életben, éppen ezért nem árt tudni, hogyan célszerű kezelni a ránk nézve negatív helyzeteket.

Ezt bizonyára már diákként is átélted. Sőt, felnőttként, mérnökként is rengeteg csalódás fog érni. Könnyen lehet, hogy hiába küzdesz a feljebb jutásért, valaki más, egy kevésbé képesített kapja meg a pozíciót. Előfordulhat, hogy mást ismernek el a te munkádért, vagy olyan valamiért tesznek felelőssé, ami nem a te hatásköröd. Ilyen sajnos valószínűleg veled is előfordul majd, főleg, ha egy olyan céghez mész dolgozni, ahol rajtad kívül több százan, akár több ezren dolgoznak. Szóval leendő mérnökként talán az átlagnál is fontosabb, hogy tudd, miként küzdhetsz meg a fentiekhez hasonló helyzetekkel.

Ha ilyen történik:

  • Várj a reakcióval! Nem könnyű, de jobb lenne, ha kicsit várnál a reakciók előtt. Sajnos előbb érzünk, mint ahogy gondolkodunk. A gyors reakció a reflexív énünkből jön, aminek valószínűleg nem örül a reflektív (a gondolkodó) részünk. Már pár másodpercnyi gondolkodás is előny lehet az adott helyzet kezelésére. Amikor erős érzelmeket érzel, figyelj arra, hogy gondolkodásra kényszerítsd magad.
  • Nevezd meg az érzelmet! Azzal, hogy megnevezed, hogy mit érzel, könnyebben tudod majd feloldani azt az érzést. Ha “távolabbról” leírod azt, sokkal tárgyiasabban tudod szemlélni majd a problémát.
  • Oszd meg valakivel, aki objektívan látja a dolgokat! Az érzéseidet sosem olyannal oszd meg, aki olyan, mint te vagy. Ő csak visszahúz a negativitásba. A szenvedés szereti a társaságot – mondják. Ezért keress olyan valakit, aki jó hallgató, és segít neked más kontextusba helyezni az adott problémát.
  • Próbáld meg kívülről szemlélni a helyzetet! Keress egy másik nézőpontot, ahonnan objektívebben tudod végigvenni az adott szituációban betöltött szerepedet. Függeszd fel az ítélkezést, és fókuszálj a tényekre! Ez nehéz gyakorlat, de biztosan segít majd neked is a túllendülésben.
  • Képzeld el a helyzetet pár nap vagy év múlva! Képzeld el, hogy mindez mennyire lesz fontos neked egy, öt vagy tíz év múlva. Megéri, hogy ezen bosszankodj? Csak ez az egy járható út van hosszútávon? Megoldható a probléma az idő múlásával? Ha igen, máris van egy jó támaszpontot a helyzet kezelésére.

Ezek a tippek a suliban is segíthetnek, de talán a munkahelyen támaszkodhatsz rájuk igazán. Számos stresszes helyzet kezelhető ugyanis gyorsan és hatékonyan ezekkel a megoldásokkal. A mérnöki szakmában, egy multinál biztosan sok hasznát veszed majd ezeknek.