A felsőoktatási jelentkezési határidő ugyanis február 15-e. Szóval a téli szünetben már célszerű nagyjából véglegesíteni a döntésedet. Mutatjuk, hogy szerintünk mire érdemes figyelned és azt is, hogy miért lehet ideális választás az ELTE gépészmérnök kara.

Mit vegyél számításba, amikor egyetemet választasz?

  • Nézd meg a korábbi évek ponthatárait és vesd össze a Te várható pontjaiddal!
  • Tájékozódj arról, hogy mit kínál az adott szak, mennyire értékes az ott szerezhető diploma!
  • Természetesen a saját beállítottságodnak megfelelően válassz. Ha közel állnak hozzád a műszaki dolgok, a mérnöki pálya ideális lehet.
  • Tájékozódj, hogy milyen az adott város, ahova tanulni mennél! Akárhogy is nézzük, jó pár évet ott fogsz tölteni, ha felvesznek.
  • Ebből következik az is, hogy azt is ki kell derítened: mennyire költséges az élet a kiszemelt egyetemi városban.
  • És ha már a várható kiadásokkal tisztában vagy, nézd meg, hogy jár-e a hallgatóknak ösztöndíj vagy valamilyen más juttatás.
  • Tájékozódj a helyi diákoktól az egyetem képzéséről! Használd ehhez a közösségi felületeket!
  • Ismerd meg a tanárokat a netes értékelések alapján!
  • Fontos, hogy feltérképezd, milyen gyakorlati helyek vannak a közelben.
  • Ahogy az is, hogy milyen az általános értékelése az egyetemnek.

Ha ezeket tudod, könnyedén felállíthatod a sorrendet, és nem fogsz majd kapkodni, amikor február 15-én véglegesíteni kell a jelentkezéseket.

Most pedig nézzük, hogy mit kínál a hallgatóknak az ELTE gépészmérnök szak!

A ponthatárokat nézve 2017-ben 280 pont volt a bejutási küszöb. Ha Szombathelyre jelentkezel gépészmérnök hallgatónak, ELTE diplomát kapsz, ami nagyon jól hangzik egy állásinterjún. Ahogy az is, hogy Szombathelyen, a duális képzésben résztvevők helyi nemzetközi nagyvállalatoknál sajátíthatják el a gyakorlati tudást.

Ráadásul rendszeres havi juttatást is kaphatsz.

A képzésben tanuló hallgatók akár havi nettó 82 ezer forint „jövedelemhez” jutnak, de – a feltételek teljesítése esetén – további juttatásokat is kaphatnak.

Például:

Szombathelyen elérhető az ELTE által alapított „Savaria Kiválósági Ösztöndíj”, amelyben 400 pont feletti felvételi eredmény esetén havi plusz 40 ezer forint, 450 pont feletti felvételi eredmény esetén havi plusz 80 ezer forint juttatást kap a hallgató.

És ez még mindig nem minden.

Szombathely városa az általa létrehozott „Szombathely visszavár” programmal támogatja a képzésben résztvevő helyi állandó lakcímmel rendelkező hallgatókat.

Szóval ha az ELTE szombathelyi gépészmérnök szakát választod, könnyebben fedezheted a kiadásaidat. Amik egyébként más egyetemi városokhoz képest nem olyan magasak. A szombathelyi albérleti díjak nagyjából 1500-2000 forintos négyzetmétár környékén alakulnak. De a hallgatók kedvező áron az iskola kollégiumában is lakhatnak.

Arról pedig, hogy milyen itt fiatalnak lenni, csekkold a SzombathelyPont-ot! Ebből látni fogod, milyen programok vannak a városban.


Vagyis ha szeretnél értékes ELTE diplomát, közel állnak hozzád a műszaki dolgok és tanulnál egy olyan városban, ahol nemzetközi nagyvállalatok ismertetik meg veled a gyakorlati tudnivalókat, jelentkezz hozzánk! Ahogy akkor is, ha jól jön a havi fix jövedelem, ami segít abban, hogy biztosan legyen pénzügyi kereted a fiatalkori élményekre.


Felvételizz az ELTE gépészmérnök szakára!

 

Ha pedig még többet szeretnél tudni a lehetőségekről, iratkozz fel a hírlevelünkre itt!