Jegyzetelni nem csak az egyetemen kell jól tudni, hanem a munkahelyeden is szükséged lesz erre a képességedre. Szóval nem árt, ha képben vagyunk a hatékony megoldásokat illetően.

Válaszd ki a számodra szimpatikus jegyzetelési megoldást!

A digitális technika fejlődésének köszönhetően már akár a telefonunkon is könnyedén rögzíthetünk írásos feljegyzéseket, bár igaz, hogy a dolog hatékonysága megkérdőjelezhető. Tableten, laptopon már jóval kényelmesebb dolgunk van. Ilyenkor csak megnyitjuk a kedvenc applikációnkat, és neki is állhatunk a feladat elvégzésének. Az ilyen programok legnagyobb előnye a kollaboráció, ugyanis a keletkezett tartalmat könnyedén megoszthatjuk a csapatunkkal. Akár a kollégákkal, akár a diáktársakkal.

Jó dolog a digitalizáció, azonban a hagyományos irodaszer továbbra sem ment ki a divatból, és egy ideig még vélhetően nem is fog. Egy jó jegyzetfüzet és toll párosa a leghatékonyabb eszközünk lehet az elhangzottak rögzítésére.

Nem véletlen például, hogy a népszerű jegyzetfüzet gyártó, a Moleskine ma is folyamatosan fejlődik. Nem is akárhogyan. Még az Evernote jegyzetelő alkalmazással is együttműködnek.

A feljegyzés legyen rövid és tömör, törekedjünk az egyszerűségre!

Akár papírra írunk, akár alkalmazásba, nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk a rendszerezésre. Figyeljünk a tagolásra, a könnyen értelmezhető struktúrára. A leírt dolgok legyenek rövidek, de tartalmazzák a megfelelő kulcsszavakat azért, hogy rájuk pillantva könnyen vissza tudjuk idézni a tartalmat. Az érthetőség érdekében a mondatokat a saját szavainkkal fogalmazzuk meg. Igyekezzünk olyan stílust alkalmazni, ami kapcsolódik a beszélő előadásához.

A jegyzetelés trükkös dolog, mivel a lehető legkevesebbet akarjuk leírni úgy, hogy a lehető legtöbbre emlékezzünk. Ezt gyakorolni kell, szóval ne kedvetlenedj el, ha egyből nem sikerül.

Alakíts ki egy saját jelölő rendszert!

Egy saját szimbólum rendszer segítségével priorizálhatjuk, valamint kategorizálhatjuk a jegyzetelt dolgokat. Nem kell semmi komolyra gondolnunk, sőt, törekedjünk az egyszerűségre. Csillaggal például jelölhetjük a fontos dolgokat, míg kérdőjellel azokat, amiknek később utána kell járnunk.

Rendszerezz megfelelően!

Alapvető, hogy a jegyzeteinknek visszakereshetőnek kell lenniük. Ez egy program esetében nem nagy probléma, hiszen könnyen kereshetünk a dokumentumok egészében, valamint a kategóriákban.

Kézi jegyzetelésnél már más a helyzet. Hogyan tehetjük jobban átláthatóvá a keletkezett adathalmazt? Alakítsunk ki megfelelő struktúra rendszert. A jegyzet címe mellett rögzítsünk  fontos adatokat, mint a dátum, az előadás, a projekt neve. A jelölés során hasznos lehet a ragadós, színes jelölő papír, amivel színhez köthetően címkéket rendelhetünk az egyes bejegyzéseinkhez.

Végül ne feledjük: a legtöbb esetben mindegy, hogy digitális vagy hagyományos, papír alapú jegyzetelést választunk, a hatékonyságunk az általunk kialakított, személyes technikákon múlik majd. Gyakoroljunk, tökéletesítsük és mindenekelőtt következetesen kövessük a kialakított metodikát.


Ezek a módszerek segíteni fognak, ha nálunk, az ELTE gépészmérnök szakán tanulsz. Az előadásokon és a partner vállalatoknál végzett gyakorlaton is hasznodra válhatnak.