Mindannyian tudjuk, hogy az életen át tartó tanulás elengedhetetlen, legyen szó a hétköznapjainkról vagy a munkánkról. A mérnökökre, a leendő mérnökökre ez az állítás hatványozottan igaz, hiszen az új technológiák, módszerek nyomon követése rendkívül fontos, ha megrekedünk, akkor máris keresztbe tettünk az előremenetünknek, a fejlődésünknek. Azért, hogy ezt elkerüld, mutatunk pár hatékony tanulási módszert.

Sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy tanulni is meg kell tanulnunk. A tanulás általában olyan folyamat, amit sok gyakorlással alakítunk ki, így mindenkinek van saját módszere. Ezt a módszert természetesen nem nevezhetjük rossznak, hiszen a saját egyéni tapasztalatainkon alapul. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy javítani mindig, mindenen lehet.

Hogy hatékonyabban tudjuk feldolgozni az új információkat, érdemes továbbképezni magunkat a tanulás területén is, mivel már pár egyszerű szabállyal és módszerrel is nagyobb hatásfokban növelhetjük az eredményességünket.

A következőkben 5 pontban összeszedtük Neked, hogy mi az, amit jó, ha észben tartasz, miközben tanulsz!

1.​ Egyszerre csak egy dologra figyelj!

Ha úgy gondolod, hogy az ember képes a multitaskingra, akkor itt az idő, hogy ezt elfelejtsd. Agyunk úgy alakult ki az évmilliók során, hogy egyszerre csak egy dologra tud figyelni, azonban a különböző dolgok között viszonylag gyorsan tud váltani. A váltás természetesen nagyobb terhelést és kisebb hatékonyságot jelent. Ha lehet, egyszerre csak egy dologra fókuszálj!

2. Ne akard újra feltalálni a kereket!

Keress valakit, aki már elsajátította azt, amit te is szeretnél! Kövesd a mintáit és az útvonalat, amit bejárt! Ez a módszer egy remek szűrő, aminek a segítségével egy csomó felesleges dologtól kímélheted meg magad.

3. Ismétlés, ismétlés, ismétlés

Az ismétlés a tudás anyja – tartja a mondás. Minél többet ismétlünk valamit, annál jobban beépül a tudatalattinkba, és annál jobban, gyorsabban tudjuk majd elővenni, felhasználni.

4. Hagyj időt a feldolgozásra!

Fontos, hogy az intenzív tanulási időszakokat meg-megszakítsd vagy elnyújtsd. Ne kapkodj, és keress időt a minőségi kikapcsolódásra, feltöltődésre!

5. Kapcsold össze az információkat!

Mivel az agyunk egy hatalmas hálózat, érthető, hogy az a legegyszerűbb számára, ha az új információt tudja hova kapcsolni a meglévő ismereteidhez képest. Értelemszerűen az ilyen szintű feldolgozáshoz idő is kellhet, ami megerősíti a négyes pontot.

Szóval tanulni is tudni kell. Főleg egy menő munkahelyen, ahol aztán hamar egyről a kettőre léphetsz. Ha hasonló terveid vannak, ajánljuk a figyelmedbe az ELTE szombathelyi gépészmérnöki képzését. Itt már az egyetemi évek alatt magas színvonalú vállalati oktatás, és gyakorlat vár – nemzetközi nagyvállalatoknál.