Jó, ha valakinek van véleménye valamiről. Ha pedig új gondolatok jönnek egy projektről, azt meg kell osztani másokkal. Csak nem mindegy, hogyan tesszük ezt. Gyakran van úgy, hogy jó az ötlet, csak elcsúszik a megvalósítás a prezentációs előadásmód miatt. És hogy ezt miért mondjuk el Neked? Mert leendő mérnökként tudnod kell csapatban dolgozni. A karrier építésében pedig elengedhetetlen, hogy a saját ötleteidet prezentáld a főnökök, a kollégák felé/előtt.

Szóval ezekre figyelj, amikor előadsz!

Milyen problémát oldasz meg?

Hogy megragadd az emberek figyelmét, meg kell győznöd őket arról, hogy a probléma, amit megoldasz, az számukra is fontos. Kellően hangsúlyoznod kell, hogy pontosan miről szól a mondandód, mit old meg, miben segít, vagy mit fejleszt.

Miért most?

Mielőtt befejeznéd az érvelésedet, meg kell említened azt is, hogy az adott téma miért éppen most aktuális. Miért nem várhat a megoldás, miért éppen most érkezett el az ideje annak, hogy megbeszéljétek. Ez a rész jó lehet egy összegző ismétlő résszel kiegészítve.

Honnan jött az ötlet?

Tisztázni kell, hogyan született az adott ötlet. Mi volt az oka, hogy felmerült benned? Hogyan hitelesítetted azt?

Kellően leegyszerűsítetted a prezentációt?

Az előadás előkészítése során az előadó többnyire szakértője az adott területnek, ugyanez a közönségről általában azonban már nem mondható el. Nem sokat fog érni a “fellépésed”, ha a hallgatóságod nagy része nem érti a mondandódat. Egyszerűsítsd le a szöveget, amennyire csak lehetséges, és validáld annak összetettségét legalább részben a laikusokkal.

Hozzáadtad a sztorit?

Az emberi agy szereti a történeteket. Gondoskodj róla, hogy a mondandódat egy történetbe foglalva add elő. Még a legszárazabb előadást is ki lehet egészíteni egy jó és megkapó keret történettel, ami aztán megragadja a hallgató fantáziáját.

Felhívtad a figyelmet a cselekvésre?

A prezentációd lezárása épp olyan fontos, mint a megnyitása. Figyelj rá, hogy a lezárásnál cselekvésre késztesd a hallgatóidat.

Ezeknek a tippeknek akár a gépészmérnöki hallgatói gyakorlat alatt is hasznát veheted. Már ha az ELTE gépészmérnök szakára jelentkezel. Tedd meg, és prezentálj új ötleteket a képzésünkben részt vevő nemzetközi partnervállalatoknál!