Tanulni jó, de nem mindig egyszerű. Már, ha nem ismerjük a praktikákat… Viszont, aki kicsit tudatosabb a tanulásban, még olyan ismereteket is könnyedén elsajátíthat, amik iránt egyáltalán nem érdeklődik.

Ha például célt adunk a tanulásnak, máris jobb a helyzet. Ha tudatosítod magadban azt a célt, amit tényleg el szeretnél érni, nem lesz olyan megterhelő a tanulás. Ha megvan a “miért”, könnyebben rögzül az agyban a tudás.

Persze az se mindegy, hogyan állunk neki a tanulásnak. Szabadulj meg az olyan káros gondolatoktól, mint : “Nem tudom megtanulni”, “Nem vagyok jó ebben a témában”. Ha ott vannak a negatív gondolatok, a tanulás sem lesz gördülékeny.

Szóval mielőtt nekiállnál tanulni, a megfelelő lelkiállapotba kell kerülnöd.

Ha korábban valamilyen kudarc ért az adott ismeret elsajátításával kapcsolatban, próbáld ki a 30 napos szabályt. Ennek az a lényege, hogy 30 napon át minden nap végezd el az adott feladatot. Ha így teszel, a hónap végére a rutinod része lesz a tanulás. Ez különösen a nyelvtanulásnál lehet hatékony.

Nem árt továbbá felmérni a szükségleteket. Határozd meg előre,  mi kell neked ahhoz, hogy jól menjen a tanulás. Háttérzene mellett vagy csendben, reggel vagy este, társsal vagy egyedül megy jobban… Gondold végig, mi az, ami szükséges, és tegyél róla, hogy teljesüljenek ezek a feltételek.

Nagyon fontos, hogy olyan közeget alakíts ki, ahol képes vagy legalább 50 percig koncentrálni. Távolíts el ezért mindent, ami elvonja a figyelmedet!

Legyen ott minden, ami kellhet. Számítógép, tollak, papírok. Ha ugyanis el kell menned ezekért a tanulás közben, kizökkensz. Legyen elég fény, és kellemes legyen a hőmérséklet – ezek is fontosak. Sok más mellett.

De mielőtt a tanulásba belefognál, készíts ütemtervet is. Határozd meg, hogy mit kell elérned aznap, és mit szükséges megtanulnod azért, hogy a következő alkalommal jól menjen a tanulás. Legyél ebben szigorú magadhoz!

Persze nem lehet folyamatosan tanulni. Az elmének is szüksége van pihenésre. Ezt is tudatosítsd! Nem véletlenül említettük fent az 50 percet. Ennyi tanulás után mindenképpen lazíts egyet. A legjobb egyébként a rövid séta.

Ha pedig már túl vagy pár tanulós napon, ne felejts el értékelni a “munkádat”. Nézd meg azt, te hogyan érezted magadat a tanulás közben, mennyire volt hatékony a módszer. Írd le mindezt, és ha szükséges, változtass az egyes paramétereken.

Látszik: tervezés nélkül nem megy.

Ha pedig mindezekre odafigyelsz, akár háromszor gyorsabb lehet a tanulás… Szerintünk érdemes kipróbálni.

Akár az egyetemi évek alatt. Mondjuk, ha az ELTE gépészmérnök szakán tanulsz. Többet tudnál meg erről? Ide kattints!