Biztosak vagyunk benne, hogy a brainstorming, vagy csoportos ötletelés fogalma mindannyiunk számára ismerős. A módszer célja, hogy közösen ötletelve új nézőpontból szemlélve használjunk ki egy lehetőséget, vagy oldjunk meg egy problémát.

A megfelelő csoportban ez egy egészen hasznos módszer lehet, hiszen a “nincsenek rossz ötletek”, a “ne kritizáld a másikat”, a “fókuszálj a mennyiségre” és az “építs mások ötleteire” törekvés tökéletesen felszabadítja a sokszor már kis korunktól belénk nevelt szorongást azzal kapcsolatban, hogy esetleg hülyeséget mondjunk.

A fentiekből jól kivehető, hogy ez a közös gondolkodási forma hatalmas szabadságot biztosít, és sok esetben igazán megmozgathatja az agyunkat. De ahogy az már lenni szokott, semmi se csupán fekete vagy fehér. Árnyalja a képet, hogy ez a hatalmas szabadság sok esetben nem eredményez tényleges megoldást, csupán egy nagy, használhatatlan, megvalósíthatatlan ötlethalmazt. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a brainstorming semmire se jó, pusztán azt, hogy szabályok kisebb átalakításával többet is kihozhatunk belőle!

Hogyan javíthatok az ötletelések minőségén?

A következő rövid szabályokkal sokkal jobban megfoghatóvá és tényszerűvé teheted az együttes agyalást. A szabályok célja, hogy kizárja azt, ami felesleges ezekből a kötetlen “értekezletekből”, tehát a megvalósíthatatlanságot.

Fókuszálj az eredményre!

Az ilyen ötleteléseket mindig egy konkrét problémával vagy lehetőséggel kezdjük. Ettől vagy ezektől ne térjünk, ne kalandozzunk el! Ha mégis megtörténne, akkor térjünk vissza az eredeti célhoz!

Hagyd az egódat az ajtón kívül!

A brainstorming csoportos elfoglaltság, a személyes érzéseidnek, az előítéleteidnek itt nincs helye. A célra kell fokuszálnod. A legegyszerűbben úgy tudod ezt megtenni, ha elengeded az egódat.

Ne félj kihívni az ötleteket!

Egy ötlet önmagában nem sokat ér, hát még akkor, ha egy olyan közegben született, mint az itt taglalt. Ne félj kritizálni egy ötletet, valamint rámutatni annak hibáira. Ha szakértő vagy a témában, jobb, ha már ezen a ponton kihullik a teljesen hasznavehetetlen darab.

Készülj fel rá, hogy megvédd az ötletedet!

Az előző pontból következik, hogy a saját ötleteidet tudnod kell megvédeni, legalább alapszinten. Ha valaki kritikát fogalmaz meg velük kapcsolatban, akkor tudj építően reagálni rá. Ezzel a módszerrel rengeteg gyengeség kiküszöbölhető már a korai szakaszokban.

Mindig vonatkoztass el az ötlet kitalálójától!

Egy általad kedvelt ember is előállhat rossz ötlettel, ugyanakkor egy általad kevésbé kedvelt is valami jóval. Hogy objektívebben tudj szemlélni, vonatkoztass el a személyiségtől!

Hasznosítsd ezeket az ötleteket akár az egyetemen a gépészmérnöki képzés ötletelésein!

Vagy akár az ELTE gépészmérnöki szakának partnervállalatainál a gyakorlati idő alatt, illetve a diploma megszerzése után. Tudj meg többet a szombathelyi képzésről – ITT!