Ha tudatosan tervezed az életedet, valószínűleg a pénzügyeiddel is foglalkoztál már. Ha így van, akkor biztosan ismerősek ezek az arányszámok is… Mutatjuk, hogyan tarthatod kézben a pénzügyeidet, és miként gyarapíthatod egyszerűen a vagyonodat – már fiatalon.

Nagyon fontos, hogy ismerd a 10/10/10-es szabályt. Vagyis oszd szét a havi jövedelmedet 30 és 70 százalékra. A 70 százalékot költsd a mindennapi életre. A 30 százalékot pedig oszd 10 százalékokra.

Vagyis 10 százalékot költs a hosszú távú tervek finanszírozására, 10 százalékot tégy el biztonsági tartaléknak, a maradék 10 százalékból pedig a vágyainkat finanszírozzuk.

De hogyan lesz már az egyetem alatt bevétel?

Egyrészt a suli mellett is lehet dolgozni. Másrészt a szombathelyi gépészmérnök képzésben résztvevőknek már az egyetemi évek alatt jár a gyakorlati képzőhelyek vállalati juttatása.

Szóval, másokhoz képest viszonylag hamar elkezdheted gyarapítani a vagyonodat itt.

Ugyanakkor a jövő is elég bíztató gépészmérnökként. Ugyanis egy megbecsült szakmáról van szó, amit a cégek meg is fizetnek. Ha érdekel a dolog, a jelentkezési lehetőségekről itt tájékozódhatsz.

No, de térjünk vissza a gazdálkodás arányszámaihoz

Egy másik elv szerint a lakhatásra nem szabad a bevétel 25 százalékánál többet költeni, szórakozásra pedig nem mehet el a jövedelem 10 százalékánál több. Ugyanakkor lényeges, hogy a jövőre is gondoljunk. A bevételünk 25 százalékát fektessük be. Fiatalként ideális lehet egy takarék számla, ami az egyetem elvégzése után már ad egy alapot ahhoz, hogy esetleg saját lakást vásároljunk.


Szóval ha neked is fontos az anyagi biztonság és a vagyonod gyarapítását már az egyetemi évek alatt megkezdenéd, tanulj gépészmérnöknek Szombathelyen!