Nem könnyű megfelelni az elvárásoknak egy állásinterjún. A stressz olykor érdekes dolgokat hoz ki az emberből. Ezért amellett, hogy szakmailag felkészülsz, mentálisan sem árt erősnek lenni. 

Van még egy-két dolog, amire érdemes odafigyelni.

Az önéletrajzod a névjegyed

Ezen a ponton még el sem jutottál a személyes találkozóig, azonban ha az önéletrajzod nem megfelelő, nem is fogsz. Kiemelten fontos tehát, hogy egy megfelelő CV-t készíts, ami kellően szakmai és személyes. És megfelel az éppen elvárt sztenderdeknek. Fontos, hogy tudatosítsd magadban: ez az úgynevezett kiterjesztett névjegy lesz az, ami majd elad téged. Vagyis nem érdemes összecsapni. A jó önéletrajz megírásához blogunkban hamarosan további tippeket adunk.

Készüljünk fel a cégből!

Mutasd meg, hogy tényleg érdekel a kiszemelt munkahely! Az internet segítségével egy halom információt tudsz gyűjteni a cégről, az alkalmazottairól, annak társadalmi szerepvállalásáról. Szóval, böngéssz! A kutatómunkád során nemcsak a cégnek, hanem az interjúztató személynek is utánanézhetsz. Gyakori, hogy a HR vezetők médiaszereplést is vállalnak, így számos, a témába vágó gondolatot ismerhetsz meg, ami hasznos lehet a beszélgetés során. Csekkold a közösségi oldalakat, nézz körül például a LinkedIn-en!

Készüljünk fel magunkból és a kérdésekből is!

A megfelelő önismeret nélkülözhetetlen. Valamint az, hogy szóban is “bizonyítani” tudjuk az önéletrajzunkban leírtakat. Fontos, hogy ne legyünk fásultak, hanem határozottan és dinamikusan csevegjünk! De azért ügyelj arra, hogy magadat add! Célszerű mindezt gyakorolni a felvételi előtt.

Interjú során sok az általános kérdés, ezekre őszinte válaszokat adjunk. A torzítás előbb-utóbb kiderül, amiből biztosan nem fogunk profitálni. Magunkat és a tényleges tudásunkat kell megmutatnunk. Azt, hogy hogyan és miért vagyunk mi a legjobb választás az adott pozícióra.

Tegyünk pozitív első benyomást!

Az első benyomáshoz sok minden hozzátartozik. Öltözzünk az alkalomnak megfelelően! Sok helyen nem kötelező az öltöny és a nyakkendő, azonban egy elegáns hétköznapi viselet mindenképpen ajánlott. Szintén fontos az ápolt megjelenés, amit ne vigyünk túlzásba. A külsőségeken kívül figyelnünk kell a nonverbális kommunikációnkra, valamint a megfelelő kézfogásra. Továbbá ide tartozik, hogy ne késsünk el, érkezzünk meg a megadott időpontban!

Szívesen megtudnál többet arról, hogy mit kínál Magyarország vezető egyeteme a mérnöki szakma iránt érdeklődőknek? Kattints ide!