Az érettségi után teljesen más élet kezdődik. Ez pedig azt jelenti, hogy kicsit máshogy kell hozzáállnod a körülötted zajló eseményekhez is. Vagyis új soft skilleket kell elsajátítanod. Ha ezeket megteszed, sokkal könnyebben megy majd a beilleszkedés az egyetemen.

Például meg kell tanulnod, hogy felelősséggel tartozol bizonyos dolgokért. Ez nem azt jelenti, hogy nem hibázhatsz. Csupán azt, hogy a Te hibáidért Te vagy a felelős.

Meg kell tanulnod bánni a pénzzel. Ha elszakadsz a szülőktől, ez nagyon fontos dolog. Főleg, ha Szombathelyen tanulsz gépészmérnöknek. Itt ugyanis a duális képzésben már az egyetemi évek alatt havi fizetést is kapsz.

Tudnod kell elfogadni a kritikát. Fontos, hogy ne támadásnak vegyük mások észrevételeit. Inkább tanuljunk azokból. Persze tudni kell megkülönböztetni a konstruktív és a destruktív kritikát. Előbbieket értékeljük és hasznosítsuk a fejlődésben.

A beilleszkedésben nagyon sokat segíthet, ha tudunk beszélgetést kezdeményezni és azt továbbvinni. Ha introvertált vagy, nem lesz könnyű dolgod. Igyekezz ezen változtatni, hiszen sok múlik a kommunikációs készségeden. Mind a suliban, az oktatókkal és a diáktársakkal, mind a leendő munkahelyeden, a gyakorlati képzés helyszínén. Akár a jövőd is múlhat azon, hogy miként kommunikálsz.

Tartsd be a vállalásaidat! Ha ez megy, megbízható emberként tekintenek rád. Ami egy csapatban nagyon fontos dolog.

Ugyanakkor meg kell tanulnod ellenállónak lenni bizonyos nem kívánatos dolgokkal szemben. Fontos, hogy ha szükséges, tudj nemet mondani.

Szóval ha teheted, “képezd” magad egy kicsit “skill-ügyileg” az egyetem előtt. A felsőoktatásba történő jelentkezés után ezt akár egyből el is kezdheted.

Apropó. Megvan már, hogy hova mész továbbtanulni? Ha még nincs, és szimpatikus a gépészmérnök szakma, a szombathelyi ELTE-szak szerintünk jó választás. Katt a részletekért!