A kreativitás nem más, mint az alkotókészség… Kreatív vagy, tehát készítesz valamit, van végtermék. Ez a legtöbbünkre jellemző, viszont van, akinek könnyebben megy, míg mások küzdelemnek élik meg, ha alkotni kell. Ezen azonban lehet változtatni, csak tudni kell, hogyan hívható elő a kreativitás. Mutatjuk.

Legyünk vizuálisak!

A vizuális ötletelés, adatfeldolgozás egy igen hatékony módszer. Egyedül és csapatban is nagyon sok hasznát vehetjük. Ha ezt tennéd, kapcsolj ki minden zavaró tényezőt, vegyél elő egy papírt és kezdj neki a probléma, a feladat megoldásának. Tarts úgynevezett brainstorming-ot. Hidd el, ez a tevékenység előhozza a benned lévő kreativitást. De lényeges, hogy szigorú legyél magaddal és tényleg csak a feladatra koncentrálj.

Dolgozzunk visszafelé!

Ne a probléma kiindulási pontjától indulj, hanem haladj visszafelé az ideális céltól. Elsőre ez furcsán hangzik, azonban az új perspektíva számos lehetőséget nyithat meg.

Tartsunk mentális szüneteket!

Sokan azért ítéljük el a közösségi médiát, mert időpocsékolásnak tartjuk. Ez így is van, ha nem megfelelően használjuk. Mentális szünetekre viszont kiváló. Hosszabb munka során mindannyian kiégünk kicsit, ilyenkor szünetre van szükségünk, hogy eltereljük a gondolatainkat. Erre kiválóan alkalmasak a szociál csatornák. Ahogy inspirálódásra is.

Légy nyitott és inspirálódj!

Ahhoz, hogy kreatív legyél, nyitott szemmel kell járnod. Figyelj és tanulj másoktól! Ez nem szégyen, hiszen mindenki így fejlődik. Viszont ha nem tájékozódsz és nem inspirálódsz, nem tudsz mit “előbányászni” az agyadból, ha éppen szükséges.

Mozogjunk kicsit!

Munka mellett ideális kikapcsolódás egy kis testmozgás. Menj el, fuss egy kicsit, edz egy rövidet. Meglátod, nagyot dob majd a kreativitásodon, hiszen ilyenkor az elméd pihen, egyúttal töltődik is.

Nem véletlen, hogy sokan mozgás után lesznek igazán kreatív problémamegoldók.

A kreatív munkavégzéshez tehát kreatív gondolkodásmód is szükséges. Ezért kísérletezz, találd meg a legjobb módokat arra, hogy stimuláld, ösztönözd az elméd a jobb teljesítmény érdekében!

Gyűjts ötleteket már az egyetemi tanulmányok során! Legyél Te is gépészmérnök, a tudásodat pedig hasznosítsd olyan vállalatoknál, ahol még többet fejlődhetsz. Hogy melyek ezek a cégek, akik gépészmérnököket keresnek? Itt megnézheted.