Az iskola kezdetével világszerte diákok millióinak kell a lehető legtöbbet kihozniuk a jegyzetelési módszereikből úgy, hogy a leírt információkat a lehető leghatékonyabban tudják felhasználni a későbbiekben, de a tanulandók mellett ne feledkezzünk meg a jegyzetelési készségünk folyamatos fejlesztéséről sem. 

Az információk kellő megjegyzéséhez teljes mértékben hozzátartozik a megfelelő feljegyzés készítése. Ezt a készséget már kora iskolás korunktól gyakoroljuk és fejlesztjük. A jó jegyzet nem csak segít rendszerezni, majd később újra feldolgozni az információkat, hanem jóval hatékonyabbá is tesz minket a mindennapi munkánk során. Most ehhez adunk néhány tippet.

Hogyan emlékezünk?

A teljesség kedvéért meg kell említenünk, hogy miért is segít a jegyzetelés az adatok gyorsabb megjegyzésében. A tanulási folyamatunk során a megjegyzendő információt újra  és újra ismételjük addig, amíg beépül az emlékezetünkbe. Jegyzetelés segítségével sokat javíthatunk ennek a hatékonyságán, hiszen így a nagy információhalmazt már kedvünkre tudjuk lejegyezni, tördelni, majd ismételten feldolgozni.

Jegyzetelési stílusok egyszerűen – csak pár ötlet

A körvonalazó módszer

Talán ez a technika az egyik legelterjedtebb. A lényege, hogy az információhalmazt a könyvek tartalomjegyzékéből is jól ismert módon, egymás alá betagoljuk, és strukturált szerkezetbe szedjük. Az így kapott végeredmény egy lineáris módon és átláthatóan tagolt egység lesz, amit szinte mindenki egyből átlát majd.

A Cornell módszer

A Cornell egyetemről elnevezett módszer a hagyományos jegyzetelésre épül, viszont pluszban beemeli – a tanulás során kiemelten fontos – iterációt. A módszer lényege, hogy két oszlopunk van. Az első a gyors jegyzeteknek, amit az előadás közben használunk, míg a második, az összegző oszlop, ami már témákba szedve tartalmazza a megjegyzendő információt. A második oszlop az első tartalmából készül, frissiben, az információk meghallgatása után maximum pár órával. Ezzel a rendszerrel már a korai tanulási szakaszban is munkára fogjuk az agyunkat és kikényszerítjük az ismétlést, vagyis a tanulást.

Elme-térkép módszer

Az elme-térkép vagy angolul “Mind Mapping” egy vizuális jegyzetelési forma, amelyben nagyobb egységekre bontjuk az információt, majd látványosan egy hálószerű rendszerbe szervezzük azt. Ez a módszer egyébként inkább a közös ötleteléskor nagyon hasznos, hiszen egy téma, a térkép középső eleme, és ehhez kapcsolódnak az egyes információk. Az elsődleges és másodlagos gondolatok. Például így.

A leírt módszerek tehát nagyon jól jöhetnek az iskolás évek alatt is. Így akkor is, ha mondjuk Szombathelyen tanulsz gépészmérnöknek, vagy akkor, ha a diploma megszerzése után a helyi nagyvállalatoknál dolgozol mérnökként. Érdekel a dolog? Kattints ide!