A hallott, olvasott információ megőrzésének alapvető módja a jegyzetelés – ezt mindenki tudja. De mitől lesz igazán jó egy jegyzet? Hogyan marad használható ez a “régimódi technika” napjainkban is?

Az iskolából mindannyiunk számára ismerős a jegyzetelés fogalma, hiszen az esetek számottevő részében mást sem csináltunk… De ahogy haladtunk előre a tanulmányainkkal, magától értetődően úgy fejlődött a jegyzetelő készségünk is. Kialakul a saját stílusunk és próbáljuk folyamatosan mérsékelni, javítani a korábbi hibáinkat. Még ha nem is tudatosan tesszük ezt.

De vajon mindent jól csinálunk?

A jegyzetelés nem csak a megbeszélések idején, hanem információ gyűjtés, tervezés során is a hasznunkra válhat. A megfelelő feljegyzés készítése segít a céltudatosabb, hatékonyabb munkavégzésben. Vagyis mielőtt belefogsz valamilyen projektbe, mindenképpen írj jegyzetet a teendőkről. Amit aztán menet közben egészíts is ki.

A jegyzetelést egyébként alapvetően két oldalról érdemes megközelíteni: a rögzítésre használt eszközök oldaláról, valamint technikai oldalról.

Mire jegyzeteljek?

A jegyzeteléshez a legalapvetőbb eszköz a papír és a ceruza, azonban ez 2017-ben korántsem biztos, hogy a legjobb megoldás. Nem vitatjuk a módszer hatékonyságát és gyorsaságát, azonban a technikai fejlődésnek köszönhetően ma már számos app létezik, amiket segítségül hívhatunk.

Gyors jegyzet készítésre a legtöbben az Evernote, a Google Keep, a Todoist alkalmazásokat használják. Ezek kimondottan céleszközök, amelyekben a leírt gondolatokat teendő listákká is alakíthatjuk. Értelemszerűen nem szükséges ezeket a programokat választanunk, használhatunk egyszerű jegyzettömböt is, amit valamilyen formában minden operációs rendszeren megtalálunk.

Lényeg, hogy használjunk valamit!

Sajnos telefonon kissé körülményesebb a jó jegyzet készítése, de a mai, egyre nagyobb eszközökön egy jó billentyűzettel már ez sem lehet akadály. Persze az ideális eszköz mégiscsak egy nagyobb tablet vagy egy laptop.

Hogyan jegyzeteljek?

Jegyzetelés során a megfelelő rendszerezés épp olyan fontos, mint a figyelem. Ha a feljegyzéseket megfelelő rendszerbe szeded – például dátum, típus szerint -, akkor a későbbiekben sok bosszúságtól kíméled meg magadat, amikor vissza szeretnéd keresni azokat.

A leírt címsorok legyenek a lehető legtömörebbek. Nem kell törekedned a teljességre, azonban alapvető, hogy a leírtakon később is el kell igazodnod. Meg kell találnod a középutat, hogy a leggyorsabban leírd a szükséges dolgokat úgy, hogy a későbbiekben könnyedén értelmezni is tudd.

Fontos, hogy kialakíts egy saját stílust, ami számodra kényelmes. Ha szükségét érzed, vezess be súlyozási rendszert. A fontos dolgokat jelöld aláhúzással, a későbbi kutatást igénylőket pedig csillaggal.

A gyakorlás és a következetesség elengedhetetlen!

A megfelelő saját rendszered kialakítására fordíts kellő figyelmet és energiát. Garantáljuk, hogy a hatása nem marad el. Ha ügyes vagy,  az iskolában vagy a következő munkahelyi megbeszéléseden, előadáson már tudatosabban készíted a feljegyzéseidet!


Élj élményteli életet! Tervezd meg mérnöki módon a mindennapokat! Válassz biztos, jó fizető szakmát! Klikk a részletekért!