A jól megválasztott szakma, munkahely boldoggá tesz. Egy kutatás szerint még az állástalan létnél is stresszesebb az a helyzet, amikor olyan munkát kell végeznünk, amit nem élvezünk. Szóval érdemes belegondolni abba, mennyire fontos, hogy milyen szakmát választunk és később milyen munkahelyen dolgozunk. Ugyanakkor a munkahelyi boldogság számos más tényezőtől is függ. Nyílván számít a fizetés. Ha jut pénz az élményekre és a mindennapi költések mellett marad a tervek finanszírozására is, már nem panaszkodhatunk.

Ugyanakkor a boldogság egyfajta kiegyensúlyozottságot is jelent. Ahhoz pedig, hogy kiegyensúlyozott legyél, rendszeresen kell mozognod. Pennsylvania állam kutatói számoltak be arról, hogy  a fizikailag aktívabb emberek sokkal boldogabbak. Hetente háromszor fél óra séta már eredményt hoz – állítják.

Ahogy a visszaemlékezés is. Ha napi 20 percet szánunk arra, hogy leírjuk, milyen boldog dolgok történtek velünk aznap, újra átéljük a történteket, így jó kedvünk lehet. Ehhez egyébként használhatod például az Instagramot. Ha aktívan fotózod a veled történt eseményeket, és az adott képeket este postolod, biztosan fennmarad a boldogság-szint.

Biztosan hallottad már: a spontaneitás boldoggá tesz. Ez így van. Martin Seligman professzor szerint heti öt véletlenszerű cselekedet drámaian javítja a boldogságot. Próbáld ki!

Ugyanakkor az is jót tehet, ha tudunk “NEM”-et mondani bizonyos dolgokra. Ez sokkal erősebbé tesz minket, növeli az önbizalmat. Ahogy az is, ha képesek vagyunk a nap végén kikapcsolni a telefont, és énidőt tartani. Legyen meg a munka és a magánélet dedikált ideje.

Lényeges az is, hogy közben meditáljunk is. A Massachusetts General Hospital egyik kutató csapata szerint már napi két perces meditáció elegendő ahhoz, hogy csökkentsük a stessz-szintet, ezáltal fenntartsuk a kiegyensúlyozottságot.

Végül írj le öt dolgot, amiért hálás vagy az elmúlt hétből. Lehet az bármilyen apróság is. Ha ezt hétvégente megteszed, garantáltan feltöltődsz.

Tudatosítsd magadban:

“Ha egyszerű dolgok tennének boldoggá, akkor egyszerű lenne boldognak lenni.”


Szóval gondold meg jól, hogy például milyen szakmát választasz. Ha számít a jó fizetés, a fejlődési lehetőség, a nagyvállalati légkör, a modern környezet, jelentkezz az ELTE gépészmérnök képzésére!