A hatékony tanulás nem csak a suli alatt, hanem a felnőtt életben is kulcskérdés. Mivel tudásban folyamatosan a TOP-on kell lennünk, ezért munka mellett is célszerű képzésekre járni vagy online kurzusokon részt venni. De attól még, hogy ezt megtesszük, nem biztos, hogy kellően hatékony a tanulási módszer. Nagyon sokat számít például, hogy mikor tanulunk.

Ahogy a munkában, úgy az ismeretek elsajátításában is számít, hogy mikor van a produktív időszakunk. Van, aki reggel, ébredés után dupla annyit tud megtanulni, mint délután. Mások pont fordítva működnek. A lényeg, hogy a produktív időszakodra időzítsd a tanulást. És ilyenkor adj bele mindent, a kevésbé ideális időpontokban pedig inkább kapcsolj ki. Egyébként fáradt leszel és másnap, a produktív idődben sem tudsz majd teljesíteni. Szóval nem feltétlenül a tanulással töltött órák száma a lényeges. Két óra alatt is lehet rengeteget fejlődni és 8 óra alatt is előfordulhat, hogy alig tudunk elsajátítani valamit.

De létezik még más technika is.

A tanulást segíti, ha a nehezen megjegyezhető dolgokhoz társítunk valamit. A legjobb, ha az életünkből veszünk ehhez mintákat, így a hosszú távú memóriában is rögzül az információ. Ugyanakkor a tudás elmélyítéséhez szükség van alvásra is. Az agyunk pihenés közben megteszi, amit neki kell. Ahhoz pedig, hogy a memóriából újra elő tudjuk venni a szükséges információt, mozogni kell. Ezt kísérletek is bizonyítják. Vagyis a rendszeres mozgás hatással van a memóriára.

Érdekesen hangzik, de ha tanulás közben rágózunk, sokat teszünk azért, hogy könnyebben elsajátítsuk az adott anyagot. Egy viszonylag friss tanulmány szerint legalábbis azok, akik tanulás közben rágóztak, később sokkal pontosabban tudták visszaadni az információkat. Erre az a magyarázat, hogy a rágózás növeli a hippocampus aktivitását. De mások szerint a rágózás sikerében az oxigénnövekedés áll. Az erre vonatkozó felmérés szerint, akik tanulás közben rágóznak, magasabb pulzusszámmal rendelkeznek. Így több oxigén jut az agyba, ami aztán hatással van a memóriára.

De nem csak a rágózás segíthet. A koffein is javítja a memóriát. A kutatások szerint például a kávénak komoly szerepe van a mélyebb memória megtartási szintek erősítésében. Természetesen amellett, hogy éberen is tart minket.

Ugyanakkor a meditáció is sokat segíthet. Ilyenkor ugyanis pihen az agy. Vagyis pár perc meditáció után ismét frissen tanulhatunk.

Jó, ha tudod, hogy létezik az úgynevezett munkamemória is, ami csak ideiglenesen tartja meg az információkat. Ezért a tanulás közbeni koncentráció elengedhetetlen. Fontos infó, hogy ez a munkamemória csupán 7 dolgot képes egyszerre megjegyezni. Vagyis amit ilyenkor nem mélyítünk el, nagy eséllyel el is felejtjük.

A különféle technikák mellett hatással van a tanulásra az étkezés is. A bogyós gyümölcsök például kifejezetten jók a memóriára. Az áfonya rendkívül hatásos. Persze nem azonnal. A Reading Egyetem és a Peninsula Medical School tanulmánya szerint ha beépítjük az étrendbe ezt a gyümölcsöt, három hét alatt kifejti a hatását. Ami tizenkét héten keresztül ki is tart. A bogyós gyümölcsök tehát segíthetik, hogy jobban menjen a tanulás.

Végül: nagyon fontos, hogy eleget aludjunk. Ahogy erre már fent utaltunk, alvás közben történik meg a tudás elmélyítése. Akár egy rövid szundikálás is jót tehet. Egy erre vonatkozó kutatás eredményei bizonyítják, hogy a 40 percet alvók 25 százalékkal jobb eredményt érnek el, mint azok, akik nem bólintottak tanulás után.

Vagyis ez a tanulmány is azt igazolja, hogy a memória először rögzít. Ilyenkor még könnyen elfelejthető az információ. Különösen akkor, ha több dolgot is memorizálni kell. A meditáció és az alvás aztán elmélyíti a tudást. Amit később a rendszeres sportolás és a helyes étkezés hatására bármikor könnyedén elő tudunk venni.

Szóval ha a tanulást is tudatosan végzed, nem lehet probléma olyan magasabb tudást igénylő szakokon is helyt állni, mint az ELTE szombathelyi gépészmérnök képzése. Ráadásul itt tényleg megéri jól tanulni. Egyrészt mert már az egyetemi évek alatt jár a tanulóknak vállalati juttatás. Másrészt a jól teljesítőknek az egyetemi évek után szinte biztos a jól fizető állás a helyi nagyvállalatoknál.

Érdekel a dolog? Tudj meg többet itt!