A networking, azaz a kapcsolati háló építése nem más, mint az üzleti életben, a munkahelyeden létrejött személyes kapcsolódások összességének felhasználása a karriered alakításában. Ezt a kapcsolati hálót folyamatosan építened kell ahhoz, hogy szakmailag előbbre juthass az életben.

Mert mint tudjuk:

A kapcsolatépítés a gazdagság alapvető része – mondja Armstrong Williams.

Bár tisztában vagyunk azzal, hogy a kapcsolati rendszer építése, fejlesztése vállalkozóként a leghatékonyabb, de úgy gondoljuk, alkalmazottként vagy tanulóként is nagy hasznát vehetjük annak, ha tudjuk, hogyan kell üzletileg hasznos ismeretségre szert tenni.

Ezért mutatunk is ehhez egy-két tippet

Mire is jó a kapcsolatok építése?

Nem nehéz belátni, hogy a jó minőségű kapcsolatok milyen hatással lehetnek a mindennapi életedre és a karrieredre. Ha tudatosan építkezel, nem csak üzleti kapcsolatokat létesíthetsz, hanem mélyebb barátságokat is köthetsz. A lehetőségek szempontjából nézve a megfelelő személyek megtalálása lényegében felbecsülhetetlen értékkel bír!

Hogyan lehetek jó benne?

A fentiek alapján szerintünk már sejted, hogy az introvertáltság ebben az esetben nem a leghasznosabb tulajdonság. Sajnos ha befelé forduló személyiség vagy, akkor nehézségeid lehetnek majd. Persze ez nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondanod a networkingről, ez csupán annyit jelent, hogy feszegetned kell a határaidat.

Legyél tehát nyitott és kommunikációra kész!

A kapcsolatépítés alapvetése az őszinteség. Add magadat, és kezelj úgy másokat, ahogy te is elvárnád, hogy téged kezeljenek!

Tanulj meg meghallgatni másokat!

Ne hidd, hogy a jó networkernek folyamatosan a társaság középpontjában kell lennie. Értelemszerűen nagy előny tud lenni, ha alapjáraton olyan társasági ember vagy, aki jól tud figyelni másokra. Fontos, hogy tudd: ez a tulajdonság tanulható.

Legyél kész a kezdeményezésre! Ne azt várd, hogy mások jöjjenek oda hozzád!

A személyes tulajdonságok mellett ugyanakkor fontos a tudatosság is. Vagyis az, hogy céltudatosan építkezz. Ragadd meg az elérhető közösségi eseményeket, ahol a körülötted dolgozó emberek könnyen elérhetőek.

Rendszeresen vegyél részt szakmai eseményeken!

Határozz meg egy célt, hogy hány új embert szeretnél megismerni egy adott időszakban, vagy egy adott eseményen!

Mindig tervezz, és tűzz ki célokat!

Végül figyelj arra, hogy az új kapcsolatokat is ápolni kell. Vagyis ha megismerkedtél valakivel, ne felejtsd el a közösségi csatornákon is követni. Kommunikálj vele ott is! De legalább azt érd el, hogy visszakövessen! Így ha tudatosan építed az énmárkádat, vagyis rendszeresen posztolsz, látni fogja, mivel foglalkozol. Ezáltal megadod az esélyt arra, hogy megbízással, projektekkel, új beosztásokkal is megkeressen.

Építs kapcsolatot már az egyetemen!

Ha Szombathelyen tanulsz, erre a nagyobb vállalatoknál is lesz lehetőséged. Ugyanis a gépészmérnök képzés gyakorlati tudnivalóit a helyi nagyvállalatoknál lehet elsajátítani. Szóval ha már hallgatóként elkezded a networkinget és ügyes vagy, később elég menő projektekben vehetsz részt.