Elég, ha csak annyit mondunk: legalább 165 ezer forinttal többet ér havonta egy átlag egyetemi diploma. És ez még nem is a kezdő mérnök fizetéshez viszonyított különbség. Utóbbi esetben ugyanis még nagyobb az eltérés.

De ne szaladjunk ennyire előre. Nézzük meg, mennyit kap egy általános iskolai végzettséggel rendelkező pályakezdő fiatal. A fzetesek.hu kimutatása szerint bruttó 150 ezer forintot.

Nem sokat.

Az érettségivel rendelkezők kezdő fizetése ennél már magasabb. Ők első bérként bruttó 210 ezer forintra számíthatnak. Már, ha gimnáziumban végeztek. A szakgimnáziumi tanulók pályakezdő fizetése ugyanis alacsonyabb: bruttó 175 ezer forint.

A főiskolás végzettség ezzel szemben bruttó 320 ezer forintot “ér” havonta. Egyetemi diplomával pedig 340 ezer forintot kap egy pályakezdő.

Szóval az egyetemi végzettség nagyságrendekkel többet ér, mint egy középiskolai, gimnáziumi érettségi.

Ehhez pedig még hozzá jön az a plusz, ami egy keresett szakma elsajátítása után jár. Ilyen a gépészmérnök is. Vagyis ha ezt a pályát választod, a kezdő fizetés még a bruttó 320 ezer forintnál is több lehet. Nem beszélve arról, hogy amennyiben Szombathelyen tanulsz gépészmérnöknek, az egyetemi évek alatt is jár havi rendszeres juttatás.

Erről részleteket itt találsz.