Tudjuk, közhely, de a lehetőségek nem hullanak csak úgy az ölünkbe, vagy ha mégis, akkor sem biztos, hogy észrevesszük, vagy megfelelően ki tudjuk használni azokat.

A lehetőség egy olyan dolog, amiről mindenki ábrándozik, legyen szó egy jobb munkahelyről, egy előléptetésről vagy egy új kapcsolatról. Sokan bele sem gondolunk: ahhoz, hogy meg tudjuk ragadni ezeket az alkalmakat, nem csak akarat, hanem előrelátás és tervezés is szükséges. Gondoljunk csak bele, hiába ajánlanak nekünk egy jól fizető pozíciót, ha annak szakmailag vagy mentálisan nem tudunk megfelelni. Nem nehéz belátni, hogy a felkészületlenség ezen a téren sokszor csúfos bukáshoz vezethet, ami nem feltétlenül tesz majd jót nekünk.

A következőkben nézzük, mik azok a kompetenciák, amiknek a segítségével felkészültebben várhatod és használhatod ki az utadba kerülő következő lehetőséget.

Legyél proaktív!

Bosszantó lehet, ha azt látjuk, hogy körülöttünk – látszólag – sokan könnyebben jutnak előre, vagy kapják meg az általunk is kiszemelt pozíciót. Ilyenkor nem értjük, hogyan lehetséges mindez, és az esetek nagy részében tőlünk független hibákat keresünk, pedig sokszor mi is okolhatóak vagyunk a kudarcért.

A hiba egyszerű, nem más, mint a felelősség és az előrelátás hiánya. A mi életünkről és a mi karrierünkről van szó, így ha rosszul érint minket egy, a környezetünkben történt előléptetés, gondoljunk bele abba, hogy mindent megtettünk-e annak érdekében, hogy minket válasszanak. Ha nem, akkor tárjuk fel a pontos hibát és korrigáljuk azt!

A munkahelyünkön például sokkal aktívabbnak és extroveltáltabbnak kell lennünk. Hangoztassuk a terveinket, mondjuk el, milyen területeken vagyunk erősek, vagy milyen területen szeretnénk bizonyítani. Segítsünk másoknak még akkor is, ha nekünk ez plusz munka. Mutassuk meg magunkat, mutassuk meg, mit tudunk, legyünk csapat orientáltak! Természetesen ez nem lesz könnyű, de a haszna garantáltan beérik majd.

Legyél készen!

Készen lenni nem jelent mást, mint azt, hogy a birtokában vagy az álom pozíciódhoz, munkádhoz szükséges kompetenciáknak. Sajnos az önismeret ezen része nehéz és olykor fájdalmas tud lenni. De ez is része a sikernek. Tanulj, folyamatosan fejlődj a saját szakterületeden! Ragadj meg minden alkalmat, hogy másoktól tanulhass!

A személyes fejlődés fontos sarokköve az önfejlesztés, így mind az életben, mind a munkahelyeden nagy hasznát veheted. Értelemszerűen ne feledkezz meg a “Soft Skill”-ekről sem! Fejleszd a kommunikációs készségedet, a csapatmunkádat!

Erről részleteket itt olvashatsz.

Legyél nyitott a külső lehetőségekre!

A lehetőség sosem csak a nyilvánvaló helyről érkezik majd. Napi szinten megyünk el számos lehetőség mellett úgy, hogy észre se vesszük azokat. Vegyük csak a LinkedIn profilodat! Köztudott, hogy a HR-esek, a fejvadászok nagy kedvence így keresni új, megfelelő tapasztalattal rendelkező alkalmazottat. Hány ilyen megkeresést hagytál válasz nélkül, vagy ráztál le egy egyszerű köszönömmel? Figyeljünk ezekre, hiszen sose tudhatjuk, hogy milyen lehetőséggel kecsegtetnek majd bennünket!


És hogy hogyan “üthet” be még több remek lehetőség? Úgy, ha az ELTE szombathelyi gépészmérnök szakán sajátítod el a tudást. Az itt tanulóknak szinte egytől egyig a helyi multinacionális vállalatok ajánlanak fel nem akármilyen munkalehetőséget… Jól hangzik, igaz? Ha többet tudnál meg erről, klikk ide!