A motiváció az, ami előre mozgatja az életünket, legyen szó olyan alapvető ösztönről, mint a táplálkozás, vagy olyan, a modern korra jellemző vágyakról, mint a megfelelő egzisztencia megteremtése, esetleg egy versenyképes diploma megszerzése. Míg az egyszerűbb céljainkat az ösztönös motivációknak köszönhetően viszonylag könnyen érjük el, az összetettebbeket hajlamosak vagyunk félvállról venni. Pedig némelyik legalább annyira fontos, mint az alapvető ösztönök.

Lényeges például, hogy legyenek céljaink és legyen jövőképünk, hiszen ezek nélkül nem haladnánk előre. Ám mivel ezeknek az elérése összetett dolog, és nagyobb adag motivációra van szükség hozzá, ezért néha könnyen le is mondunk azokról. Legalábbis azok így tesznek, akik nem ismerik ezeket a tippeket:

Írd le a személyes céljaidat!

A motivációd fenntartásának alapköve, hogy a cél mindig előtted legyen. Ezt a legegyszerűbben úgy tudod elérni, ha megfelelően feljegyzed, és folyamatosan figyelemmel kíséred azt. Ne csak a hosszútávú célokat írd le, hanem a rövideket is! Fontos, hogy ezek megfoghatóak legyenek, tehát ne csupán azt írd le, hogy szeretnél diplomát szerezni, hanem azt is, hogy melyik az az egyetem, ahová szeretnél bejutni. Leírás után tudatosítsd, hogy miként érheted el a kijelölt eredményt, és cselekedj e szerint!

Kövess egy egészséges napi rutint!

A stressz elkerülhetetlen, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem kell megtanulnunk kezelni. Az emberek gyakran elfelejtik, hogy fizikailag törődjenek magukkal, amikor érzelmileg nincsenek a helyzet magaslatán. Táplálkozz megfelelően, sportolj, legyen szabadidőd! A napi rutinnal kapcsolatos bejegyzésünk.

Állíts be magadnak emlékeztetőket!

A leírt célokkal is könnyű elveszíteni a fókuszt, ez pedig könnyen vezethet a motiváció csökkenéséhez. Éppen ezért fontos, hogy legyen, ami figyelmeztet a célok elérésével kapcsolatos, általad korábban meghatározott határidőkre és aktualitásokra. A lényeg: ne hagyd, hogy a részcélok kiessenek a látókörödből! Mindig legyen, ami jelez neked, hogy az adott időben éppen hol kellene tartanod!

Figyelj az alvásra!

Enerváltan a gondolkodásunk és a mentális teljesítményünk nagy mértékben visszaesik. Egy jó alvással viszont nem időt vonsz el a munkádtól, hanem hozzáadsz ahhoz!

Jutalmazd meg magadat!

Elértél egy célt? Szép munka! Jutalmazd meg magadat! Mindegy, hogy éppen mekkora dolgot értél el, az a fontos, hogy átéld annak a sikerét. Az, hogy hogyan ünnepelsz, rajtad áll.

Végül egy “céltipp” azoknak, akik továbbtanulás előtt állnak:

GYERE, TANULJ SZOMBATHELYEN, az  ELTE GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAKÁN! SAJÁTÍTSD EL A GYAKORLATI TUDÁST SZOMBATHELYEN – NEMZETKÖZI NAGYVÁLLALATOKNÁL! 

Tudj meg erről még többet ITT!