Már az óvodában el kellene kezdeni a mérnökképzést – írja a Forbes. Mivel a mérnöki szakma iránt érdeklődők száma az utóbbi időben jelentősen visszaesett, célszerű lenne a korai életszakaszban olyan élményalapú oktatást bevezetni, amelynek során megismertetik a gyerekekkel a mérnöki szakma szépségeit. Merthogy van ilyen bőven.

De nem csak maga a szakmai tevékenység lehet vonzó, hanem a fizetés is. Hazánkban ugyanis a legjobban fizetett szakmák közé tartozik a mérnöki. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége szerint egyébként ma Magyarországon több mint húszezer szakember tudna könnyedén elhelyezkedni. És itt a feltételes módon van a hangsúly. Ugyanis sajnos nincs elég mérnök. Ezért is lenne jó megoldás, ha a gyermekek “képzése” már az óvodában elkezdődne. Mondja mindezt az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ).

Akár olyan játékos, élményalapú fejlesztő programok is indulhatnának, amik fokozzák a gyerekek műszaki tudományok iránti érdeklődését. Persze az élményalapú oktatás itt nem érne véget. Dr. Ábrahám László, az EJMSZ elnöke szerint az általános és középiskolában tovább fokozható a gyerekek érdeklődése például robotok tervezésével, appok programozásával. Ami egyébként nem csak a műszaki ismeretek bővítését segítené, hanem megtanítaná a fiataloknak elsajátítani a projektszemléletű gondolkodást is, ami a mérnöki munkák egyik alapja – fogalmaz a szakember.

Az EJMSZ elnöke a felsőoktatást sem egészen úgy képzeli el, ahogy a legtöbb egyetemen az zajlik. Szerinte a hallgatóknak az alapképzés után 1-2 évet vállalatoknál kellene tölteniük. Mindez abban segítene, hogy gyakorlati jártasságot, naprakész és piacképes tudást szerezzenek.

És ezt most miért mondtuk el Neked? Hogy érzékeltessük: a mérnökök ma rendkívül keresettek. Ezért ha érdeklődsz a műszaki dolgok iránt, érdemes lehet a mérnöki pályát választanod.

Tanulj mondjuk az ELTE-n gépészmérnöknek, itt ugyanis akár duális képzésben is megszerezheted a tudást. Vagyis már az egyetemi évek alatt komoly gyakorlati ismeretekre tehetsz szert. Klikk ide!

 

Jelentkeznél? Regisztrálj itt még ma!