Leendő mérnökként valószínűleg még nem foglalkoztatott a munkahely váltás kérdése. Érthető, hiszen pont arra készülsz, hogy elhelyezkedj az első állásodban. Viszont ez majdnem olyan, mint egy munkahely váltás. Abban biztosan hasonlít a kettő, ahogy a döntési folyamatot menedzselned kell. Ha már azt tanulod, amit szeretnél, az első lépést megtetted, és feltehetően van is benyomásod arról, hogy milyen lesz az adott szakmában dolgozni.

Valószínűleg úgy érzed, hogy lesznek jó dolgok és lesznek olyanok is, amik nem kifejezetten neked valók. Ez utóbbi ugyan kicsit elbizonytalaníthat, de ne hagyd magad! A legnagyobb hiba ugyanis az, amit sokan elkövetnek, hogy ilyen kétes helyzetekben arra összpontosítanak, ami nem működik. Ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, ami működik. Így veszítik el aztán a lelkesedést. Persze fontos a hibák feltárása, de az eredmények akkor jönnek, ha arra koncentrálsz, amiben jó vagy.

Szóval ahhoz, hogy jól dönts az egyetem utáni elhelyezkedésről, tervezned kell – mindkét értelemben :).

Kezdjük is!

Nézd meg, hogy miben vagy jó, és hova szeretnél eljutni pár éven belül – ez az első lépés. Ezután jön egy úgynevezett vizsgálati fázis. Itt kell feltérképezni, hogy a cél eléréséhez pontosan milyen készségek elsajátítására lesz szükség. Ebben a fázisban kell mentort keresni, és itt kell feltérképezni az elérhető kurzusokat, a plusz tanulási lehetőségeket is.

Aztán jöhet a pilot rész. Vagyis próbáld meg alkalmazni a már megszerzett tudást egy olyan projektben, ahol még nincs nagy tétje a dolognak. Ha az ELTE duális képzésén tanulsz, nagy szerencséd van, hiszen itt már az egyetemi évek alatt megismered a vállalati légkört, és konkrét munkában is részt vehetsz.

Persze lehet, hogy érnek itt kudarcok, de az is világossá válik majd, hogy miben vagy jó és mi szorul még fejlesztésre. Ezeken javíts! Ezután jön a döntés időszaka. Vagyis ha végeztél a sulival és fejlesztettél a célnak megfelelő készségeiden, dönthetsz arról, hogy melyik vállalathoz mész dolgozni.

Nagyjából ennyi. De amit fontos még tudnod: nem mindig célravezető a kényelmesebb élethelyzet választása. Ezért ha érzel magadban kihívást, ne a stagnálást válaszd! Inkább a fent leírt fázisokon végighaladva vállalj kockázatot, és olyan vállalatnál helyezkedj el, ahol azt csinálod, amihez értesz és amit szeretnél.