Aki nem mer kérdezni, az szégyell tanulni – tarja egy mondás. De vajon tudunk-e jól kérdezni? Nem biztos, pedig nagy jelentősége van ennek az egyetemen és a munkahelyen egyaránt.  

A kérdezés ugyanis a kritikai gondolkodás alapja, ami nélkül elég nehéz fejlődni.

Szóval lényeges, hogy ne eldöntendő kérdést tegyél fel, ha valamit meg szeretnél tudni. Törekedj arra, hogy nyitott legyen a kérdés. Úgy fogalmazd meg, hogy gondolkodni kelljen a válaszon. Ugyanis aki agyal a válaszon, sokkal több információt ad majd át.

Nagyon jó taktika, ha a kérdezéskor használjuk a csend hatalmát. Mikor válaszol valaki, ne reagáljunk egyszerre. Hagyjuk, hogy még több részletet mondjon el. Ha csendben vagyunk, folytatni fogja a mondandóját. Hiszen alapvető emberi tulajdonság, hogy csend esetén azt érezzük, hogy az űrt beszéddel ki kell tölteni. Ezt a technikát egyébként a rendőrségi kihallgatásokon is használják.

Figyelj továbbá arra, hogy ne szakítsd félbe a válaszadót. Ilyenkor ugyanis könnyen elveszhetnek a számodra értékes gondolatok. Legyél érdeklődő, hallgasd végig, amit mondanak és építsd be az elhangzottakat a következő kérdésedbe. Így látni fogják, hogy partner vagy a beszélgetésben. Ami sokkal nyíltabbá és konkrétabbá teszi a válaszadót.

Persze az se jó, ha túl sokat beszél a beszélgető társ. Ilyenkor vezesd vissza az eredeti témához úgy, hogy megkérdezed: jól értettem, hogy…. Ilyenkor újra rátérhettek a tényekre.

Alapvetően egyébként a jó kérdés tömör, lényegre törő és arra irányul, amit valójában tudni szeretnénk. Ez egyszerűnek hangzik, pedig nem az.

Jó példák erre a miért kérdőszóval kezdődő mondatok.

Miért jelentkezzek gépészmérnöknek? – tesszük fel a kérdést. Pedig az esetek többségében arra vagyunk kíváncsiak: mit tud nyújtani nekem egy gépészmérnök diploma.

Igaz, hogy sokkal konkrétabb az utóbbi kérdés. Amire egyébként ez a válasz: biztos munkahelyet és versenyképes fizetést – egyebek mellett.

Lényeges továbbá, hogy egyszerre csak egy kérdést tegyünk fel. Ha erről megfeledkezünk, valószínűleg nem kapunk majd teljes, értékelhető válaszokat.

Szóval hajrá! Kérdezzetek! Akár az ELTE gépészmérnök képzéséről! Amiről részleteket itt találtok.