A flash kártyákkal a nyelvek különösen jól tanulhatók, de másfajta tudás is egyszerűbben elsajátítható így, mint a hagyományos módszerekkel. Pontosabban sokkal gyorsabban tanulhatunk, ha kiegészítő eszközként ezt is használjuk.

Talán már Te is hallottál a flash kártyás tanulási módszerről. Annyi a lényege, hogy az elsajátítandó információt egy kártyára írjuk, amit a környezetünkben kiragasztatunk. A nyelvtanulásnál annyi pluszt nyújt még, hogy arra a tárgyra is ragaszthatjuk, aminek a nevét szeretnénk megtanulni az adott nyelven. De miért olyan hatékony ez a módszer? A kulcs az ismétlésben van. Ahányszor elmegyünk a kártya előtt, az agyunk beolvassa a leírtakat, így rögzül az információ. Ennyire egyszerű. És ez nagyon jól használható a mérnöki tanulmányok során is.

Persze a sikerhez az is kell, hogy a kártyára írt hívószavak valóban előhívjanak egyfajta tudást. Szóval olyan kulcsszavakat írj a kártyákra, amik segítenek felidézni a korábban tanultakat! Kevés hatékonyabb ismétlő módszer létezik ennél. Már csak azért is, mert erősíti az emlékező memóriát, amire a suliban nagy szükség van.

De a kártyára nem csak a hívószó kerül. A hátoldalán szerepelnie kell a megoldásnak is. A tanultak felidézése után ugyanis szükség van az ellenőrzésre. Ezt amúgy metakogniciónak nevezik, ami a kutatások szerint segít mélyebben elraktározni a tudást. Vagyis a flash kártyákkal nem csak felületesen rögzítjük az információt.

Ráadásul ez nem is klasszikus értelemben vett tanulási módszer. Azzal pedig, hogy kicsit elengedjük a kötöttségeket, még hatékonyabbá tesszük az ismeretek elsajátítását.

Az biztos, hogy ez a módszer nagyon optimalizált módja a memória teljesítményének a javítására.

Próbáld ki Te is, akár az egyetemi évek alatt! Sajátítsd el a mérnöki tudást flash kártyák segítségével! Válaszd az ELTE szombathelyi képzését!