Suliban és a munka mellett is gyakran előfordul, hogy egyszerűen nem marad időnk arra, amit igazán szeretnénk. Pedig ez sokszor csak apróságokon múlik. Leginkább azon, hogy alkalmazunk-e idő spóroló technikákat a napunk során.

Fontos tudni például, hogy ha egy feladat elvégzése két percnél kevesebb időt vesz igénybe, azonnal el kell végezni, egyébként csak tologatni fogjuk és halmozódik a többivel együtt. Ha hosszabb időbe telik a feladat teljesítése, időzítsük későbbre.

Nagyon sok időt spórolhatunk azzal, ha szűrjük a teendőket. Például a Facebookot egyáltalán ne használjuk munka közben. A szociál felületekre dedikáljunk időt a nap más időpontjában. Ugyanezt tegyük ez e-mailek megválaszolásával is. Időzítsük ezt a teendőt a nap végére, amikor másra már nem nagyon lenne energiánk.

Plusz priorizáljuk a többi feladatot is.

A legfontosabb teendők elvégzését időzítsük a produktív időszakunkra. Ha reggel megy jobban a munka, a tanulás, ebben az időpontban kell a fontos feladatokat elvégezni.

De a tervezéskor mindig hagyj több időt az adott feladatra, mint amennyire előreláthatóan szükséged lenne rá.

Így csúszás esetén nem lesz stresszes a munka és nem borul a napirend sem, ha nem várt akadállyal szembesülsz. A jó időmenedzserek a tervezettnél kétszer hosszabb időt javasolnak.

Lényeges, hogy egyszerre csak egy feladatra koncentráljunk, és itt nagy hangsúly van a fókuszáláson. Ezt tudatosítanunk és tanulnunk is kell, ugyanis az átlagos embert 8 percenként megzavarja valami a munkában. Vagyis lehetőleg zárjunk ki minden olyan tényezőt, ami félbeszakíthat minket. Ha dolgozunk és tanulunk, akkor csak azzal foglalkozzunk.

Mindennek legyen meg a saját ideje!

Használj a to-do listát! Írd le, mit mikor kell megtenned aznap! Ezt egyébként a dolgozók 30 százaléka nem teszi meg, így ők el is úsznak a munkával. Te ne legyél ilyen! Tervezz appal vagy papíron – mindegy. Csak ne fejben próbálj mindent megjegyezni.

És, hogy miért lényeges ezekre odafigyelni?

Hogy este és a hétvégén ne kelljen dolgoznod és a szabad napok valóban szabadok maradjanak.