Cél nélkül nincs siker. Ezt talán mindenki tudja. De vajon az honnan derül ki, hogy a megfelelő célt tűztünk-e ki magunk elé?

Először is abból, ha túl gyorsan eléred a célodat. Ha rekord idő alatt teljesül, amit elvársz magadtól, valószínűleg nem jól állítottad be a célt. Ilyen esetben túl sok változásra ne számíts az életben. Persze ezeket is sikerként kell értelmezni, ám ezek az eredmények inkább csak a mikro szintű célok közé sorolandók. Vagyis újra kell tervezni a célokat.

Figyelmeztető jel lehet a rossz célválasztásra, ha a cél elérése nem hoz különösebben lázba. Ha elfelejtődik a dolog, napi szinten nem foglalkozol vele, rossz a választás.

Ahogy akkor is, ha elérted a kitűzött célt, de igazán észre sem vetted ezt. Ugyanakkor az is a rossz célválasztásra utalhat, ha az eléréséhez vezető út során túl sok kudarc ér. Ilyenkor újra kell tervezni az apróbb mikrocélokat is.

Előfordulhat az is, hogy a cél eléréséhez szükséges anyagi és időbeli befektetés nagyobb, mint a siker utáni haszon. Ebben az esetben megint rossz a cél, módosítanod kell.

Ha túl sok lemondással jár a cél eléréséhez vezető út, változtass. Ugyanakkor tudatosítsd magadban azt is, hogy a sikert akkor fogod értékelni, ha meg kell dolgoznod érte.

A jó, számodra nagy hasznot hozó célok sosem érhetőek el könnyen.


Szóval tűzz ki megfelelő célokat, értékelj menet közben és változtass, ha szükséges. De tudatosítsd magadban, hogy a változtatás nem kudarc, hanem egy észszerű lépés.


Foglalkozz tehát a célok kitűzésének gondolatával már az iskolás idő alatt. Gondold meg, milyen egyetemre szeretnél menni, mit dolgoznál. Határozd el mondjuk, hogy sikeres gépészmérnök leszel! Az ehhez szükséges kisebb célok eléréséhez vezető utat pedig tervezd meg jól! Első lépésnek mondjuk nézd meg, hogy mire számíthat az, aki Szombathelyen, az ELTE gépészmérnök szakán tanulhat. Erről részletek itt.