Itt a nyár, ami függetlenül attól, hogy egyetemre mész vagy még középiskolába jársz, kiváló lehetőség kicsit közelebb kerülnöd az álmaid megvalósításához. És most itt főként a karrier célokra gondolunk. Persze sokan azt mondják erre, hogy a nyár a lazításról szól… Nekik is igazuk van. Hiszen pihenni is kell. De gondolj csak bele: a nyárnál ideálisabb időszak nem lesz az év során arra, hogy kicsit komolyabban foglalkozz a távolabbi jövővel.

Éppen ezért nem árt, ha készítesz a szünidőre egy stratégiát. Kigondolhatod például azt, hogy milyen munkát szeretnél. Abban az állásban milyen skilleket várnak el. A mérnöki cégek igényeiről mi már korábban írtunk, ha erre kíváncsi vagy, ide kattints. Szóval ha tudod, hogy mik az elvárások, kezdj el online kurzusokat. Nézz körbe például az Udemy-n! Aztán fejleszd egy kicsit a nyelvet. Nem kell, hogy a szigorúan vett tanulásra áldozz időt. Keress mondjuk beszélgető társat a neten, vagy olvass könyveket idegen nyelven. Nézz ki magadnak szakmai eseményeket, ahol személyesen is találkozhatsz olyan emberekkel, akiktől kérdezni is lehet a saját céljaiddal kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy kicsit hatékonyabban foglalkozz az énmárkád építésével is. A nyár kiváló időszak lehet arra, hogy több időt áldozz erre is. Nagyon fontos, hogy minden nap foglalkozz a tervekkel. Arról pedig, hogy mit teljesítettél az adott napon, vezess naplót. Ez lehet hagyományos jegyzetfüzet vagy egy mobilalkalmazás is. Aztán nagyon fontos, hogy ne csak otthon legyél a nyáron. Keress olyan munkát, ahol gyűjthetsz egy kis pénzt. A legjobb, ha az állásnak van köze az álmaid munkájához, de az sem gond, ha “csak” pénzt keresel. Fontos, hogy ezen a téren is szerezz tapasztalatot, és tanulj egy kis money managemant-et. Ennek is nagy a szerepe a későbbiekre való felkészülésben. Ha a nyári keresetet jól osztod be, a mérnöki fizetéssel is jól fogsz gazdálkodni.

Végül: áldozz időt a pihenésre, kikapcsolódásra is! A diákévek ugyanis hamar elmennek. Tegyél olyan dolgokat, amik kikapcsolnak és segítenek abban, hogy igazán jó döntést hozz az álmaiddal kapcsolatban.

Mondjuk arról, hogy merre tanulsz majd tovább, vagy hol fogsz dolgozni. Ha ehhez szeretnél tippet, mi az ELTE gépészmérnök képzését szívesen ajánljuk. Ahogy azt is, hogy helyezkedj el az egyetem partnervállalatainak valamelyikénél. Erről részletek itt.

Jó lazítást, feltöltődést, álom tervezgetést a nyárra!