Tudjuk, hogy elcsépelten hangzik, de a nyelvtudás a sikerünk egyik alapja. Nem véletlen, hogy számos helyről halljuk: az idegen nyelvek ismerete a jövőt jelenti. De nem elég egyszer elsajátítani az adott nyelvet, azt szinten is kell tartani. Ami az online eszközök segítségével viszonylag könnyen megoldható.

Az idegen nyelv tanulása – ami Magyarországon főként az angolt és a németet jelenti – nemcsak a társadalom fejlődéséhez, hanem azon belül a személyes fejlődésünkhöz is jelentős mértékben járul hozzá. Ha megtanulunk plusz egy nyelvet, kinyílik előttünk a világ – és ezt szó szerint értsük. Vegyük például az angolt. Világnyelv, amit több száz millióan beszélnek és értenek meg. A magyar nyelv egy komplikált és szép nyelv, azonban globális szinten kevesen beszélik. Ezért mi nagy hátrányból indulunk, ha például szakmai információra van szükségünk. Az angol nyelven publikált tartalmat ugyanis nem is biztos, hogy valaha is lefordítják. A nyelvtanulás nemcsak a hétköznapokban, hanem a munkában is nagy szerepet játszik. Sok szakmában – mint amilyen a mérnök is – elengedhetetlen az idegen nyelv. Ebben az esetben a nyelvre nemcsak a szakmai tartalom miatt van szükségünk, hanem a multikulturális közeg miatt is. Az autóiparban tevékenykedő vállalatok szinte kivétel nélkül multik, vagyis több telephellyel, gyártó egységgel is rendelkeznek a világ különböző részein. Éppen ezért nem ritka, ha kiküldetésre lesz lehetőségünk, vagy éppen hozzánk jön valaki egy másik országból. Az sem ritka, hogy olyan szakemberrel is együtt kell  dolgoznunk egy-egy komolyabb projekten, aki bizony más nyelvterületről érkezhet. A jó szakemberek ma már magas szinten beszélik a szakmai nyelvet, és nem okoz számukra gondot a könnyed társalgás sem.

Hogyan fejlesszük a nyelvi képességeinket?

Magyarországon az idegen nyelvet beszélők aránya egészen alacsony, annak ellenére, hogy kötelező az iskolai nyelvtanulás. Ennek az okaiba részletesen nem mennénk bele, azonban ki kell emelnünk az oktatás nyelvtanközpontúságát. Mi az idegen nyelv oktatása során nagy hangsúlyt fektetünk a nyelvtanra. Ez önmagában nem probléma, azonban háttérbe szorítja magát a tartalmat. A nyelv lényege, hogy képes legyél megértetni magadat másokkal, ez tisztán nyelvtannal aligha fog menni. Fontos, hogy kommunikálni tanuljunk meg mind írásban, mind szóban. Ha alapszinten már értjük egy nyelv logikáját, onnan könnyebben tudunk majd tovább fejlődni a komolyabb nyelvtani kihívások felé, amikor meglepve tapasztaljuk, hogy annak összefüggéseiből mennyi mindent értünk meg.

Keressünk alternatív tanulási módszereket!

Jó példa az új nyelvtanulási módszerekre a Duolingo, ahol a népszerűbb nyelveket sajátíthatjuk el játékos formában, akár a mobilunk segítségével. Ez a platform egy komplett és kiforrt oktatási rendszert tár elénk, aminek a végső eredménye számottevő lehet. Ez a platform már nálunk is egészen elterjedt. Kizárólag ettől persze ne várjunk csodát, sokat kell gyakorolnunk, és más módszerekkel is kapcsolatba kell kerülnünk az adott nyelvvel.

Hibázzunk és beszéljünk!

A nyelvtudásunk semmit sem ér, ha nem használjuk azt. Ne féljünk, hogy rosszul mondunk valamit! Nem gond, ez a második nyelvünk, nincs mit szégyellnünk. Csevegjünk online és offline, írásban és szóban egyaránt! Az így szerzett önbizalom megfizethetetlen!

Nézzünk feliratos filmeket, és figyeljünk a hallgatott zenék szövegére!

Idegen nyelvű filmek, sorozatok és zenék megtekintésével, illetve meghallgatásával nagyban növelhetjük a kapcsolatunkat egy-egy nyelvel, ez a módszer ráadásul tökéletes megoldás a gyakorlásra.

Olvassunk idegen nyelven!

A könyvekre ugyanaz igaz, mint a filmekre, a sorozatokra. Egy jó regényből vagy egy szakmai könyvből sokat tanulhatunk mind szókincsben, mind nyelvtanban.

Szóval, gyakorolj! Ha Szombathelyre felvételizel gépészmérnöki szakra, és a helyi multinacionális vállalatoknál kapsz állást a diploma megszerzése után, jól jön majd a nyelvtudás. De már az egyetemi évek alatt is sokat segíthet, ha jól megy az angol vagy a német.

Többet tudnál meg az ELTE gépészmérnök szakáról? Kattints ide!