A Fizetések.hu a Paylab elemzését közölte, amiből kiderült: anyagilag igencsak jól jár az, aki az autóiparban dolgozik.

Vagyis az első ok a fizetés. Ma Magyarországon az autóiparban 1209 euró az átlagfizetés. Ami átszámítva nagyjából 360 ezer forintos bért jelent.

A második ok, hogy a régiós fizetéseknél nem sokkal alacsonyabb a hazai. Szlovéniában 1545 eurót fizetnek átlagosan, Csehországban 1293-at, Szlovákiában 1218-at. Horvátországban és Szerbiában pedig a magyar, 1209 eurónál is több száz euróval kevesebbet.

Igaz, nem nálunk fizetnek a legtöbbet, de legalább mi fejlődünk a legjobban. A fizetések tekintetében mindenképpen. Magyarországon ugyanis az elmúlt évben 10 százalékkal nőttek a fizetések az ágazatban. Ami valószínűleg tovább folytatódik, hiszen még jelentős az elmaradás a nyugati országok béreihez képest. Ez a harmadik érv. Más országokban egyébként csak pár százalék volt a bérek emelkedése.

A negyedik érv, hogy fejlődő vállalatokról van szó, komoly előrelépési lehetőséggel. Szinte folyamatos ezeknél a cégeknél a felvétel, így mondjuk gépészmérnökként biztosan lesz munkád az egyetem elvégzése után.

Az ötödik érv pedig: annyira szükség van a jó szakemberekre, hogy egyes egyetemeken már a tanulmányok alatt bért kapnak a tanulók. Szombathelyen legalábbis az oktatásban gyakorlati helyként résztvevő helyi nagyvállalatoktól jár a juttatás. Nem is kevés.

Hogy mekkora összeg ez, itt megtudhatod. Jelentkezz az ELTE gépészmérnök képzésére!