A személyes pénzügyek kezelése nálunk egyelőre még nem közép- vagy főiskolai tantárgy, ezért amikor fiatalként kikerülünk a való világba, nem sok fogalmunk van a saját pénzügyeink intézéséről.

Több felmérés is bebizonyította, hogy a mai fiatalok a pénzügyeik kezelését könnyen, fél vállról veszik, olyan indokokkal, mint az “egyszer élünk”, vagy a “könnyen jött, könnyen megy”. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez a felfogás alapjaiban hibás. Ugyanis később rengeteg fejfájást és problémát okozhat. Főleg, amikor már egy érettebb pénzügyi modellre lenne szükségünk.

Hogy segítsünk, igyekszünk a következőkben megmutatni, melyek a pénzkezelés alapjai. Ha ezeket elsajátítod, később nem ér meglepetés, amikor a saját anyagi életedet kell menedzselned.

Az önkontroll alapvető ezen a területen

Az önkontroll rengeteg dolog alapja, így a pénzkezelésünknek is. Ha szerencsénk van, ezt a jártasságot már gyerekként megtanultuk a szüleinktől. Ha nem így történt, akkor minél előbb tanuljuk meg visszafogni magunkat, és reálisan gondolkodni pénzügyileg, hiszen annál könnyebben alakul ki a hőn áhított következetes szabályrendszerünk. Ezen a ponton azt gondolhatjuk, hogy mindez triviálisan hangzik, azonban a 18-35 évesek pénzügyekhez való viszonya nagyon is megkérdőjelezhető.

Tervezz előre, gondolj a jövődre!

Természetesen az iskolás éveid alatt nem könnyű pénzt megtakarítani, még úgy se, ha mellette dolgozol is. Amit észben kell tartanod, az az, hogy az első munkahelyeden már tudatosan kezdj el gondolkodni a számodra szükséges megtakarítások típusán és mennyiségén.

Az előtakarékosság manapság már alapvető, legyen szó egy új autóról vagy saját lakásról. Az ezekre a célokra használható előtakarékossági számlára az általad választott pénzügyi szolgáltatónál is rákérdezhetsz, vagy körbe is nézhetsz az online elérhető jó pár pénzügyi kalkulációs, illetve pénzügyi szolgáltatásokat összehasonlító oldalon is.

Ide tartozik: Ha például Szombathelyen, az ELTE-n tanulsz gépészmérnöknek, már az egyetemi évek alatt jelentős anyagi juttatást kaphatsz, mivel a szokásos tanulmányi ösztöndíj mellett, „Savaria Kiválósági Ösztöndíjban” is reszesülhetsz, illetve szociális támogatás is igénybe vehető. Mindemellett a képzés gyakorlati hátterét biztosító vállalatoktól plusz vállalati juttatásban, Szombathely városától pedig „Szombathely visszavár” ösztöndíjban is reszesülhetsz, vagyis Neked már hamarabb el kell kezdened foglalkozni a money managementtel.

Tudjad, hogy hova megy a pénzed!

Az, hogy fizetésből élünk, természetes. Az azonban, hogy nyomon kövessük, mire megy el a fizetésünk, már nem annyira. Rengeteget tanulhatsz abból, ha megfelelően dokumentálod a kiadásaidat és következetesen jegyzeteled azokat! Gondolj csak bele: ha egyszerre látod több hónap kiadásait, nem csak az lesz világos, hogy mire költöttél, hanem az is, hogy mire megy el feleslegesen a pénzed!

Gondolj az egészségedre is!

Habár nálunk az egészségügy TB támogatott, a magánorvosi rendelések, szolgáltatások száma óriási, amit sok esetben nem is tudunk elkerülni, ha valamilyen egészségügyi problémát sürgősen szeretnénk kezeltetni. Jó gondolat lehet ezért, ha a saját egészségügyi kiadásaidat egy külön alapban gyűjtöd, ha esetleg hirtelen megromlana az egészséged és szakemberre lenne szükséged.

Ezek az alapok. De ahhoz, hogy legyen mit kezelned, vagyis jó fizetést kapj, egy megfelelő diplomára is szükséged lesz. Ami aztán segít olyan vállalatoknál elhelyezkedni, ahol biztos jövő vár Rád.

Ha tudatosan terveznéd az életedet, gyere Szombathelyre, az ELTE gépészmérnök szakára! Tudj meg a lehetőségekről még több részletet itt!