Az időgazdálkodás, vagyis a rendelkezésre álló időnk beosztása alapvető teendő a mindennapokban. Amikor megyünk valahova, megnézünk egy filmet, sportolunk, mindig a rendelkezésre álló, az adott teendőre szánt időnkkel gazdálkodunk. Sajnos néha elég rosszul. Ennek az oka, hogy nem vagyunk elég tudatosak. De ezen könnyen tudsz változtatni.

Az időkazdálkodási készség egyébként egyénenként eltérő lehet, azonban ez a “soft skill” is egy erősen tanulható tulajdonság. Szóval ha úgy érzed, hogy gyakran kicsúszol az időből, próbáld meg hasznosítani az alábbi tanácsokat.

Tippek, hogy jobban menedzseld a rendelkezésre álló idődet

  • Ne rohanj bele a napodba! Kezdd körültekintően a mindennapjaidat! Szánj 5-10 percet arra, hogy röviden áttekintsd a napi teendőidet és hogy mi szükséges a megvalósításukhoz!
  • Tördelj mindent kicsire! Egy nagyobb feladatban könnyebb elveszni, ilyenkor jön a furcsa érzés, hogy nem tudjuk, hol álljunk neki a teendőknek. Ezt elkerülheted, ha elsőként felbontod a feladatot sok kis apró részegységre. Ezek az egységek már könnyebben kivitelezhetőek és jobban átláthatóak!
  • Priorizálj! Határozd meg, hogy mi a legjobb módja a teendők elvégzésének. Ne engedd, hogy más elvonja az energiáidat.
  • Delegálj, ha lehetséges! Ha csapatban dolgozol, akkor fontos, hogy a teendőket megfelelően, a megfelelő személyeknek oszd le megvalósításra. Az effektív csapatmenedzsmenttel számos buktatót kerülhetsz el, valamint nagyban megnövelheted a hatékonyságotokat.
  • Oszd be az idődet étkezésre, testedzésre és közzösségi tevékenyégekre! Ezek a területek szerves részei a létünknek, így sose mellőzd őket! Nem beszélve arról, hogy a munka, a tanulás mellett kell szünetet tartani.
  • Tervezz másnapra! Rugalmasabbá teheted az átmeneteket a napjaid között, ha legalább másnapra előre tervezel. Ne gondolj semmi komolyra – nagy vonalakban írd össze, hogy mivel kell foglalkoznod!

Lényeges továbbá, hogy megismerd magadat. Tudd, hogy reggel vagy este vagy inkább produktívabb. Ha ez kiderült, a fontosabb teendőket ezekre az időpontokra időzítsd. És tudatosítsd azt is, hogy az esetek döntő többségében az egy napra tervezett feladatok 80 százalékát tudjuk csak elvégezni – bármennyire is erőlködünk. Ha pedig ezzel tisztában vagyunk, belátjuk, hogy mennyire fontos prioritás szerint rangsorolnia feladatokat.

Hasznosítsd ezeket a tippeket akár már az egyetemi tanulmányok alatt! Tervezd meg az életed és válaszd a gépészmérnök szakmát!