Nincs jó hírünk, ha mérnökként fogsz dolgozni: stressz biztosan fog érni. A mérnöki munka ugyanis felelősséggel jár. De legalább jó fizetést is adnak a felelősség mellé. Persze ez nyilván nem ellensúlyozhatja a stresszt, ezért jobb, ha időben megtanulod, hogyan oldhatod a feszültséget. Most ehhez adunk tippeket.

A LinkedIn készített egy felmérést, amiből kiderült, hogy minél többet keresünk, annál stresszesebbek vagyunk. A megkérdezettek közül pedig 52 százalék stresszesnek érzi a munkáját.

De hogyan küzdhető le a stressz?

Kerüld a versengési csapdákat!

Szoktad magadat másokhoz hasonlítani a munkavégzésed, a munkaterhed vagy a befejezett projektek száma alapján? Ez ugyan lehet motiváló, de hosszú távon kiégéshez is vezethet. Ezért ne tedd! Építs fel saját rutint, és tűzz ki egyedi elvárásokat magaddal szemben!

Oszd be a napodat!

Válaszd ki, hogy mikor fogadsz és kezdeményezel telefonhívásokat a nap folyamán, valamint, hogy mikor válaszolod meg az e-maileket. Mindennek legyen meg az ideje.

Használd fel azt, ami megnyugtat!

Van olyan zenéd, ami mindig megnyugtat? Stresszes szituációkban hallgasd azt! A zene nem csak a koncentrálásban segít, hanem el is lazíthat!

Sétálj egyet!

Ha feszültnek érzed magadat, kelj fel, és sétálj egy kicsit. Már 10-15 perc is segíthet kizökkenteni, kijönni a stresszes helyzetből. Ha ezt teszed, valószínűleg reálisabban is döntesz majd, mintha feszülten tennéd ezt.

Keress egy csendes helyet!

Ha teheted, vonulj el egy félreeső helyre, ahol csak magad lehetsz. Ma már szinte bárhonnan lehet dolgozni egy laptop segítségével. A modern munkahelyeken nem gond, ha nem az asztalodnál végzed a munkát.

Eddz: kezdj el mozogni!

Lehet a helyszín edzőterem is, de talán hatékonyabb, ha kimész a természetbe. A természet eleve megnyugtat minket, de mozgással kombinálva még hatékonyabb stresszoldó.

Érdemes megfogadni a LinkedIn tanácsait! Amik egyébként akkor is jól jöhetnek, ha még nem gyakorlod a szakmádat. Készülj, gyakorolj! Jobb észben tartani, hogy milyen módszerek segíthetnek, ha pedig szükség van azokra, könnyebben hasznosíthatók.

 

Legyél mérnök! És ne tarts a stressztől, a felelősségtől! A félelem helyett inkább készülj fel arra, hogy lesznek feszült helyzetek. Így nem ér semmi váratlanul.

Ha gépészmérnöknek tanulnál, válaszd az ELTE-t! Részletek itt.