Azt már korábban írtuk, hogy a napunk sikerességét mennyire befolyásolja a reggeli rutinunk. Az első húsz perc különösen meghatározó, hiszen ilyenkor nagyon fogékony és inspirálható az agy. Ezért ajánlják, hogy az ébredés utáni időt ne a közösségi média csekkolásával töltsük, hanem a nap tervezésével, a célok kitűzésével és olyan anyagok olvasásával, videók nézésével, podcastok hallgatásával, amik motiválnak minket. De létezik más technika is.

Próbáld ki például a 20/20/20 szabályt!

Vagyis tölts 20 percet reggel intenzív edzéssel! Ha így teszünk, a szervezetben megnő a dopamin és a szerotonin szint, ami gondoskodik arról, hogy jókedvűen, motiváltan induljon a nap. A következő 20 percben tervezzük meg a napunkat, a tanulásra inspirálódásra pedig ugyancsak 20 percet szánjunk.

Lehetőleg így induljon a nap

De ha már a szabályoknál tartunk, jó, ha ismerjük a 90/90/1-es elnevezésűt is. Ez is a célokhoz kapcsolódó arányszám. Arról szól, hogy 90 napig a munkanap első 90 percében a kitűzött cél elérésére kell koncentrálni. Az ahhoz kapcsolódó dolgokkal kell foglalkozni.

Így nagyobb esélyünk lesz, hogy elérjük a kitűzött célt. Akár azt, hogy bejussunk a kiszemelet egyetemre. 

A napi feladatok elvégzésében a 60/10-es módszer is segíthet

Ez arról szól, hogy ha dolgozol, tanulsz, akkor 60 percig csukd be az ajtót, kapcsold ki a telefont és csak a feladatra koncentrálj. Ha ez megvolt, 10 percet kapcsolj ki. Hallgass zenét, sétálj. Tegyél bármit, csak ne a feladattal foglalkozz. Hidd el, így sokkal produktívabb lesz az agyad, és sokkal jobban teljesítesz.

A módszer egyébként hasonló a Pomodoro technikához. Ez utóbbinál viszont teljesen mások az időarányok. A Pomodoro-nál azt javasolják, hogy 25 perc koncentrált munka után tarts 5 perc szünetet, három 25 perces munka után pedig jöhet egy fél órás lazítás.

Válaszd bármelyiket is, a lényeg az, hogy ha dolgozol vagy tanulsz, akkor arra koncentrálj. De ne feledd a szükséges szüneteket se!

Ha mondjuk az a cél, hogy mérnök legyél, készülj erre tudatosan. Foglalkozz rendszeresen a felvételhez szükséges kompetenciák megszerzésével…. Ha időben elkezded, biztos a siker.


Nézd meg, mit várnak el tőled az ELTE gépészmérnök szakán, ki juthat hozzá vállalati juttatásokhoz az egyetemi évek alatt is. Klikk ide!