Az a jó – sok más egyéb dolog mellett – az egyetemi években, hogy úgy lehetsz még valamennyire “gyerek”, hogy közben próbálgathatod azt is, milyen felnőttnek lenni. Ez a pénzügyeket is érinti. Hiszen ha mondjuk Szombathelyen tanulsz gépészmérnöknek, már az egyetemi évek alatt kapsz fizetést, amiből félre is tehetsz, de extra vágyakra is juthat belőle.

Már, ha jól menedzseled a pénzügyeidet. Most ehhez adunk egy-két tippet. Elmondjuk, hogy ne folyjon ki a pénz a kezeid közül – ha már olyan szerencsés vagy, hogy diákként gazdálkodhatsz.

Szóval:

  • Költekezz észszerűen! Ez nem egy konkrét tipp, de ki kell emelnünk az észszerűséget. Csak azt vedd meg, amire szükséged van. Ne szórd feleslegesen a “megkeresett” pénzedet! Vezess havi listát, hogy rendszerezni és csoportosítani tudd a költéseid. Ehhez akár telefonos appokat is használhatsz. Ezek közül a Mint a legnépszerűbb.
  • Tervezd meg előre a közösségi életedet! Szeretsz moziba, színházba, meccsre járni? Válaszd mindig a kedvezőbb megoldást! Keresd a korai elővételes jegyeket, amik általában olcsóbbak, mint a helyben vásároltak. Attól még, hogy van miből költeni, lehet okosan vásárolni. Így marad több pénzed, amit befektethetsz.
  • Az étkezésen is sok múlik. Főzz magadra! Gyorsétteremben vagy étteremben enni mindig drágább, mint otthon. Próbáld ki, hogy az otthoni főzéssel megspórolt pénzből mész bulizni. Így máris két dologgal is spóroltál.
  • Szórakozni kell, de a mértékkel. Egy hét végi vagy hét közbeni kiruccanással bizony súlyos pénzeket égethetsz el. Próbáld meg visszafogni magadat, és iktasd ki a minden x-edik bulizós napot.
  • Fektess olyan dolgokba, amik a fejlődésedet szolgálják! És gyűjts tudatosan a dolgokra. Ha ezt teszed és eléred a célodat, büszke leszel magadra.

Még egy ide kapcsolódó dolog

Minden hónapban tegyél félre valamennyit! Nem az a lényeges a diákévek alatt, hogy mekkora ez az összeg. Hanem az, hogy megtanuld: nem nullázhatod le magadat minden hónapban. Csak annyit költs, amennyit lehet, és tanulj meg takarékoskodni ahhoz, hogy a nagyobb dolgokat is elérd. Ha erre már időben rászoktatod magadat, később, komolyabb mérnöki fizetéseknél sem lesz gond.

Neked is szimpatikus a mérnöki pálya? Szívesen gyakorolnád a money managementet úgy, hogy havi fix bevételed van már egyetemistaként? Ha igen, tanulj az ELTE gépészmérnök szakán! Regisztrálj még ma, hogy Te is részesülhess a duális képzésben járó havi juttatásban.