Leendő mérnökként és fiatal munkavállalóként valószínűleg Te is abban a szerencsés helyzetben leszel, hogy havi egy-két alkalommal otthonról dolgozhatsz majd. A legtöbb multinacionális vállalat már Magyarországon is kezdi bevezetni a home office napokat, szóval mire Te is gyakorló mérnök leszel, valószínűleg neked is lesz arra lehetőséged, hogy otthonról dolgozz.

Ami jó hangzik, sőt: fiatal, kezdő munkavállalóként nagyon is motiváló. De fontos tudni, hogy ez is csak akkor működik, ha otthonról is elég hatékony vagy.

Vagyis nem árt pár dologra odafigyelni, amikor a home office napokat tervezed. Például mindig legyél tisztában azzal, hogy milyen feladataid vannak. Ezekről készíts “to-do” listát! A teendőket pedig priorizáld!

Ebből következik a második tipp. Mindig a legfontosabb feladattal kezdd a napot! Ekkor dolgozz azokon az anyagokon is, amiket nem igazán kedvelsz. Így hamarabb túl leszel a nehezebb dolgokon.

Persze mindezek előtt mindenképpen egyél egy kiadós, egészséges reggelit. Otthon erre lesz időd, hiszen nem kell rohannod a munkába.

Aztán ha munkába álltál, gondoskodj arról, hogy semmi ne terelhesse el a figyelmedet. Otthon fennáll ez a veszély. De ahhoz, hogy hatékony legyél, ezt tudatosan ki kell szűrnöd. Mindez nem azt jelenti, hogy ne használhatnád a kedvenc, kényelmes székedet, vagy ne dolgozhatnál fotelből. Annyi a lényeg, hogy képes legyél koncentrálni.

Ezek mellett a szünetekre éppúgy szánni kell időt. Hallgass zenét, vidd le a kutyát! De legyél következetes! Szóval ne hagyd, hogy túl jól sikerüljön a szünet, és teljesen kizökkenj a munkából.

Legyen otthon is munkaidő!

Ha nincsenek határok, előfordulhat, hogy túlzásba visszük a munkát. Ami legalább annyira káros lehet, mint az, ha keveset dolgozunk.

Attól még, hogy home office nap van, az nem azt jelenti, hogy le lehet nyírni a füvet, vagy kitakaríthatod a lakást. Ha ezt megengeded magadnak, előbb-utóbb el fogod bukni az otthoni munkavégzés lehetőségét. Kell az önmagunkkal szembeni szigor. Az otthoni munka nem szabadságot jelent. A privát ügyeket hagyd a hétvégére!

Legyél elérhető! Attól még, hogy otthon vagy, nem árt, ha a kollégák, a főnökök tudnak kérdezni, kérni tőled. Ha teljesen eltűnsz, joggal merülhet fel a kérdés: vajon te megérdemled-e, hogy otthonról dolgozhass.

Vagyis otthonról dolgozni jó dolog és eredményes is, ha betartjuk a szabályokat.

Ezért ha oda jutsz, hogy mérnökként kapsz ilyen lehetőséget, erre figyelj! Szerintünk egyébként menő dolog a home office.

Ha Te is így látod, és szívesen tanulnál gépészmérnöknek, válaszd az ELTE-t! Tudj meg részleteket!