Kiderült, téves az a megközelítés, hogy a több fizetés boldoggá tesz. Legalábbis egy bizonyos pont felett. Van ugyanis egy olyan fizetési határ, ami felett a vagyon gyarapodása nincs egyenes arányban a boldogság szintjének növekedésével. Azt írj a Fast Company, hogy sokkal nagyobb változást hoz az életben az, ha 30 ezer dollárról – 20 ezerrel – 50 ezer dollárra nő az éves fizetés, mint amikor 150 ezer dollár növekszik 20 ezer dollárral.

Igaz, ezek az összegek nálunk, Magyarországon nem igazán értelmezhetőek, hiszen 30 ezer dollár is nagyjából 9 millió forintnak felel meg. Vagyis itt azért egy kicsit más arányszámokkal kell számolni. De az biztos, hogy az elv itt is hasonló. Sokkal boldogabbak leszünk akkor, ha az induló fizetésünket sikerül kétharmad résszel növelni, mintha egy jelentősebb bért sikerülne ugyanannyival emelni.

Szóval ha a boldogság a cél, tűzz ki egy reális összeget, és ha az megvan, ne a pénzt után szaladj, inkább próbáld megtartani azt az életszínvonalat, amit az a kereset adhat.

Az említett felmérést egyébként 164 országban 1,7 millió ember részvételével készítették el. Amiből az is kiderült, hogy az optimális fizetés 95 ezer dollár. Persze Kelet-Európában más a helyzet: itt 45 ezer dollárral is beérjük (bár ez is nagyon magas összeg), míg a skandináv országokban a boldog élethez 100 ezer dollár szükséges.

Egyébként a fenti állítást pszichológusok és közgazdászok is folyamatosan vizsgálják, akik szintén hasonló eredményre jutnak. Szerintük az emberek boldogságára évi 60 ezer és 120 ezer dollár között van különösebb hatással a fizetés emelkedése. Ezután már gyengül a boldogság és a kereset közötti kapcsolat.

Bizonyos szint felett már a társas kapcsolatok és a jólét fenntartása is olyan terhet jelenthet, ami veszélyeztetheti a boldogságot.

Szóval ha boldog szeretnél lenni, határozd meg jól, mekkora fizetést vársz el. Tűzz ki reális célokat, és biztosan könnyebb lesz a munka és a magánélet összehangolása is. Ja, és tudatosítsd: a jövedelem csak egy változó a boldogság egyenletében.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mekkora fizetésre számíthatnak a gépészmérnökök Magyarországon, itt megnézheted.