Ahhoz, hogy megtanuljunk valami újat, nem kell zseninek lennünk. A tanulás ugyanis ugyanolyan készség, mint bármi más, melynek folyamatos fejlesztése elengedhetetlen.

Az új dolgok elsajátításához hozzátartozik a tanulás elején érzett frusztráltság, ami a legtöbb esetben a pillanatnyi információhiányból ered. Viszont, ha szépen haladunk előre, ez az érzés fokozatosan elmúlik majd. Természetesen nem csak az idő múlására kell várnunk – ugyanis, ha ismerünk néhány tanulási trükköt, felgyorsíthatjuk a folyamatot.

Most ehhez mutatunk néhány tippet! 

Kezdd számodra egyszerűen!

A legalapvetőbb kérdés az új ismeretek megszerzésekor, hogy azokat miként tudod megtanulni a lehető legegyszerűbben. Különbözünk egymástól, valakinek könnyebb, ha olvas valamiről, valakinek egyszerűbb, ha egyből a gyakorlattal kezd. Mindenki másként tanul, ezért meg kell találnunk, hogy melyik számunkra a legegyszerűbb út vagy módszer. Azért pedig, hogy hatékonyabbá tegyük a tanulás menetét, már az elején gondoljuk át, és gyűjtsük össze a szükséges forrásanyagokat!

Oszd be az idődet megfelelően!

Új információ megtanulása során a legértékesebb erőforrásod az időd lesz, így nem mindegy, hogy azt miként osztod be. Jó megoldás lehet, ha a tananyagot kisebb, tanulhatóbb részekre bontod. A módszernek köszönhetően kevésbé veszíted majd el a fonalat, hiszen lesz előtted egy haladási sorrend. Az idő beosztásáról egyébként itt írtunk korábban

Beszéld át valakivel!

A tanulás egyik leghatékonyabb módja, ha hangosan ki is mondod az ismeretanyagot. Keress valakit, akinek hasonló az érdeklődési köre, és tanuljatok, ismételjetek együtt! Amennyiben nincs ilyen személy, több alkalommal „mondd fel” saját magadnak, vedd fel, és hallgasd vissza!

Írd le a dolgokat!

A tudásanyag kézi jegyzeteléssel – hagyományos papír és toll, vagy ceruza használatával – sokkal jobban fog rögzülni, mintha számítógép segítségével rögzítenéd azt. Próbáld ki!

Tarts megfelelő szüneteket!

Az ismeretek elsajátításának folyamatában a szünet éppen olyan fontos, mint maga a tanulás. Ha megfelelő és rendszeres szünetekkel megszakítod a tanulási szakaszaidat, időt hagysz az agyadnak, hogy feldolgozza az új információkat.

Alkalmazd ezeket a tippeket akkor is, ha az ELTE szombathelyi gépészmérnöki szakára jössz tanulni!

És hogy miért érdemes itt diplomát szerezni? 

Szerintünk jól teszed, ha IDE kattintasz ahhoz, hogy ez kiderüljön.

Tudj meg erről még többet ITT!