A siker meghatározása nem könnyű. Főként azért, mert ez egy szubjektív dolog, mindenkinek mást és mást jelent. Mégis vannak általános “szabályok”, amikre ha odafigyelünk, nagyobb eséllyel érjük el a kitűzött célt. Legyen az szakmai elismerés, anyagi függetlenség vagy valamilyen áhított tárgy.

Nézzük, mi kell ahhoz, hogy egyenes út vezessen a sikerhez?

#1. Alakíts ki pozitív környezetet magad körül!

A megfelelő, motiváló környezet kialakítása nélkülözhetetlen a sikerhez vezető úton. Ezt sokan figyelmen kívül hagyjuk, pedig nagyban befolyásolhatja a teljesítményünket. De ne csak az a környezet legyen motiváló, ahol dolgozol, illetve tanulsz. A pihenésed helyszínén is ügyelj a harmóniára és rendezettségre, egyébként nem tudsz majd úgy feltöltődni, hogy legyen erőd a sikerhez vezető út feladatainak elvégzéséhez.

#2. Engedd el a negatív gondolatokat!

Ez egy elég trükkös dolog, lényegében a pszichológia tárgykörébe tartozik. A munka és a tanulás során sem egyszerű elengedni a negatív gondolatainkat, hiszen ezek főként a korábbi tévedéseinkből származnak. Így frusztrálnak, ezáltal jelentősen hátráltatnak is minket. A negatív hatások pedig kiválóan alkalmasak arra, hogy kifogásokat gyártsunk, mit miért ne csináljunk meg. Ez pedig nem jó. Ugyanis a folyamatos negatív hozzáállás miatt elveszik az összes önbizalmunkat. A siker pedig elmarad. Ezt nem hagyhatjuk, a pozitív, előre tekintő gondolkodás létfontosságú, tehát figyelj rá!

#3. Kérdezz folyamatosan!

Ezt a frázist már elképesztően sokszor hallottuk… Talán már idegesítő is. Pedig lényeges. A kérdezés ugyanis nem jelent mást, mint folyamatos tanulást. Ha nem vagy kíváncsi, nem kérdezel, nem nézel utána a dolgoknak, akkor nincs fejlődés. Enélkül pedig nem várhatunk sikert. Ennyi. És ez tény.

#4. Kommunikálj hatékonyan!

Ha ez nem megy, bajban lehetsz. Ugyanis megfelelő kommunikáció nélkül nem tudsz jól kérdezni. És nem leszel képes kapcsolatokat építeni sem. Azt pedig már valószínűleg tudod Te is, hogy jó networking nélkül kevés az esély a sikerre. Vagyis a kommunikációnak, mint alapvető “soft skillnek” a fejlesztése elengedhetetlen – már a suli alatt szükséges ezzel foglalkozni.


Ezért gyakorold! Tanuld meg felismerni mások non-verbális jeleit, hangulatát, rejtett mondanivalóját. Garantáljuk, hogy rengeteg plusz segítséget jelent majd a sikerhez vezető úton.


Összefoglalva

Ha sikeres szeretnél lenni, alakíts ki motiváló környezetet magad körül, tanuld meg leküzdeni a kudarcokat! Merj kérdezni, tanulni másoktól, és törekedj arra, hogy jó kapcsolati hálót építs.

A felsoroltakhoz ezek a bejegyzések nyújthatnak még némi segítséget.